Clickertraining

Hieronder vind je het antwoord op een paar van de meest gestelde vragen over clickertraining met paarden! Druk op het pijltje aan de linkerkant om het antwoord op een vraag te bekijken. Heb je een vraag die er niet tussen staat? Neem dan contact met me op!

Wat is clickertraining?

Bij clickertraining wordt er gewerkt volgens de positieve bekrachtiging, dat betekend het geven van een beloning aan het paard om gedrag aan te moedigen. Er wordt een clicker gebruikt, die een opvallend klikgeluid maakt. Het paard leert dat er na een klik een beloning komt. Op deze manier kun je precies aan het paard vertellen op welk moment het gewenst gedrag vertoont dat je wilt gebruiken in de training.

Wat zijn de voordelen van clickertraining?

Clickertraining helpt je als ruiter om te focussen op wat je paard wél goed doet. Je geeft je paard de kans om actieve keuzes te maken en te zoeken naar wat het gedrag is dat je wilt zien. Daarbij worden foute zoekpogingen genegeerd en niet afgestraft, zodat het paard niet angstig hoeft te zijn en uit zichzelf gemotiveerd is om mee te werken. Trainen wordt zo een waardevolle toevoeging aan het leven van je paard en iets waar hij echt naar uitkijkt! Daarnaast leren paarden waarmee wordt geclickertraint enorm snel en eenmaal geleerd, wordt een oefening niet meer vergeten.

Wat zijn de benodigdheden voor clickertraining?

Om te beginnen met clickertraining, heb je alleen een clicker en voerbeloningen nodig. Een clicker kun je voor een paar euro in de dierenwinkel kopen. In plaats van een clicker, zou je ook een ander opvallend woord of geluid kunnen gebruiken als beloningssignaal. Clickertraining maakt gebruik van voerbeloningen, omdat voer voor een paard een van de meest krachtige motivators is. Is je paard gek van appels, snijdt dan een appel in kleine stukjes. Of gebruik zijn dagelijkse maaltijd krachtvoer als beloning in plaats van het in zijn voerbak te doen. Afhankelijk van wat je doel is met clickertraining, kun je beslissen of je verder nog materialen nodig hebt zoals hindernismateriaal wanneer je horse agility wilt gaan doen, een target dat hij op commando kan aanraken, of een lege wormenkuur als je wilt oefenen met het rustig ontwormen.

Hoe begin ik met clickertraining?

Allereerst leer je je paard dat er na de klik een beloning zal volgen. Dat is meestal een kwestie van enkele minuten, waarna je door kunt gaan met de basisoefeningen. Er zijn zeven belangrijke basisoefeningen die er allereerst voor zorgen dat je paard rustig en respectvol blijft tijdens het trainen en daarnaast goed gaat begrijpen hoe clickertraining werkt. Dat zijn beleefdheid, rustig wachten, targetten (iets op commando aanraken), hoofd laag, achterwaarts, parkeren en volgen. Is de basis onder de knie, dan zijn jullie er helemaal klaar voor om ook andere oefeningen te gaan trainen!

In welke situaties is clickertraining in te zetten?

Je kunt clickertraining gebruiken in elke discipline van de paardensport en bij elke oefening die je wilt verbeteren. Bijvoorbeeld als je paard wilt leren hoe de teugelhulpen werken, dat een wapperende vlag niet eng is of dat hij hoger over een hindernis moet springen. Je beloont steeds elke stap in de goede richting, waardoor je paard snel zal oppikken wat de bedoeling is. Ook problemen zoals het niet in willen gaan van de trailer of niet stil blijven staan bij het opstijgen zijn goed op te lossen met behulp van de clicker.

Wat gebeurt er tijdens een les clickertraining?

Het belangrijkste wat je tijdens een les clickertraining kunt leren, is niet de manier waarop je je paard een bepaalde oefening kunt laten doen, maar vooral hoe je zo effectief traint dat het steeds mogelijk is voor je paard te snappen wat je van hem wilt. Het gaat dan over algemene principes: hoe je een oefening goed op commando zet, hoe je je training in stappen moeilijker maakt en het toepassen van de leerprincipes in de praktijk. Tijdens een les werk je aan de oefeningen die voor jou belangrijk zijn om aan je paard te leren en wordt je steeds stilgezet bij hoe je dat wilt bereiken.

Kan ik clickertraining combineren met de andere training van mijn paard?

Ja, je kunt de clicker in je hand nemen en verder gaan met je training op het niveau waar je al was om de oefeningen waar je aan werkt verder te verbeteren. Wat daarbij wel belangrijk is om je te realiseren, is dat het duidelijk voor je paard moet zijn wat voor reactie hij bij een bepaalde oefening van je kan verwachten: wegnemen van druk of een aangename beloning. Geef je bijvoorbeeld extra druk op het halstertouw wanneer je paard wilt leren achterwaarts te gaan of beloon je hem wanneer hij zijn gewicht naar achteren verplaatst? Kies duidelijk voor één van die methodes om te voorkomen dat je paard niet weet of hij straf of een beloning kan verwachten in een situatie en daardoor angstig wordt en niet in staat is om goed te leren wat je van hem vraagt. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om terug te gaan naar de basis en alleen nog positieve bekrachtiging te gebruiken in de training te gebruiken in plaats van het weghalen van druk. Je geeft je paard dan allereerst de vrijheid om te kiezen of hij met je te gaan trainen. Wanneer hij snapt dat er geen onaangename consequenties meer komen voor het tonen van initiatief, heb je een fantastisch begin gelegd aan een mooie weg van wederzijdse communicatie tussen jou en je paard en ga je verder werken aan het volgen van je trainingsdromen.

Mijn paard is opdringerig met voer, is clickertraining dan wel een geschikte methode?

Gelukkig maar dat je paard enthousiast wordt van eten, des te meer is hij gemotiveerd om te clickertrainen! Maar dit vraagt wel veel consequentie van jou als trainer om daar op de juiste manier op te reageren. De basisoefening beleefdheid is bij een opdringerig paard extra belangrijk en zal ook steeds terugkomen. Als je paard bedelt, heeft hij blijkbaar goed geleerd dat het hem iets oplevert en is het belangrijk hem zo snel mogelijk uit te kunnen leggen dat het vanaf nu juist iets oplevert om rustig naast je te wachten. Het gaat er om je paard op de juiste momenten te belonen: wél wanneer hij zich beleefd gedraagt en niét op het moment dat hij gaat bedelen. Kom je er niet uit, neem dan les! Als je eenmaal weet waar je op moet letten, heb je na een paar minuten training vaak al een veel beleefder paard.

Gaat bij clickertraining het paard niet voor het voer werken in plaats van voor mij?

Doet je paard alles voor je omdat hij zoveel van je houdt? Dit is een mooie gedachte maar helaas niet waar. Je paard zal steeds doen wat hem in een bepaalde situatie het meeste oplevert. Hij zal altijd iets doen óf om iets onaangenaams te vermijden, óf om iets aangenaams te verkrijgen. Wanneer je een paard ziet dat de oefeningen op het kleinste signaal uitvoert en alles lijkt vanzelf te gaan, vraag je dan af welk trainingsproces hieraan vooraf is gegaan. Het paard heeft deze oefeningen geleerd doordat de trainer aan druk, zoals het zwiepen met een leadrope, heeft gegeven en dat probeerde te vermijden. Of het heeft de oefeningen geleerd doordat de trainer de oefeningen heeft uitgebouwd door steeds alle stapjes in de goede richting te belonen. Wat jij uiteindelijk ziet, is het eindresultaat waarbij druk of beloning zover is afgebouwd dat het lijkt of alles vanzelf gaat.