Traject ‘Clickertrainen met plezier’

R+ maatwerk traject voor jou & je paard

 

Grondwerk les online of op locatie

 

Bij jouw eerste les neem ik de tijd om jou en je paard te leren kennen. Ik kijk met je mee naar hoe jullie training nu verloopt en geef je handvatten hoe je verder kunt met clickertraining. Bevalt deze kennismaking? Dan kun je verder instromen in mijn gloednieuwe basistraject, waarbij je gedurende anderhalf jaar een stevige basis legt.

 

Zo krijg je inzicht in:

 • Hoe je een oefening aan je paard aanleert
 • Wanneer het tijd is om meer te vragen voor dezelfde beloning
 • Het opzetten van trainingsruimte waar je paard succesvol kan leren

.. en wordt je een echt goede trainer voor je paard!

 

les clickertraining positieve bekrachtiging paard gelderland overijssel utrecht

 

Bij dit traject krijg je een handig stap-voor-stap overzicht voor op stal met voor elke oefening een uitlegvideo. Ook ben ik steeds beschikbaar voor tussentijdse vragen. Zo kun je ook goed zelfstandig aan de slag tussen de lessen door.

 

Opzet traject
 • Een echt goede start met clickertraining waarin jij en je paard de basis goed onder de knie krijgen
 • 10 keer uitgebreide live coaching in anderhalf jaar, met voldoende tijd om tussendoor te oefenen
 • Bij elke coaching ontvang je een hand-out en een video -> handig om op stal te gebruiken en stappen af te vinken
 • Wekelijks de mogelijkheid om je trainingsfilmpjes en vragen in te sturen, zodat je nooit meer zonder inspiratie in de bak hoeft te staan of bang hoeft te zijn om fouten te maken

Hier bovenop heb ik als bonus voor je:

 • Een pakket met mijn favoriete trainingsspullen
 • Deelname aan een gezellige en inspirerende clickertraining dag

 

Ja, dit is net iets voor mij!

Vertel me hoe dit traject werkt

 
Waarom dit traject?

We beginnen vaak vol enthousiasme aan clickertraining met ons paard. De eerste oefeningen zijn zo aangeleerd en je paard doet vol enthousiasme mee. Heerlijk!

Maar na die eerste trainingen wordt het lastiger. Je merkt dat je paard niet alleen zijn been in de lucht zwaait wanneer jij dat vraagt, maar ook zomaar wanneer hij graag een beloning wil. En je wilde zo graag dat hij naast het opstapkrukje zou parkeren, maar iedere keer dat jij verder wil dan even rustig naast het krukje staan, is je paard weg. Of hij blijft maar aan jou snuffelen om beloningen te vinden.

Dit was niet wat je verwacht had, en je hebt de neiging om je targetstick de prullenbak in te gooien. Werken met voerbeloning is blijkbaar niet voor jou en je paard in de wieg gelegd. Of toch wel? Ik geloof in dat laatste!

 

Groen op groen vraagt om begeleiding

Het is belangrijk je te beseffen dat clickertraining een hele andere manier van omgaan met paarden is dan je al die jaren daarvoor gewend was. Eigenlijk begin je dus overnieuw, met een paard waar deze manier van trainen ook nieuw voor is. Groen op groen maakt bont en blauw wordt er ook wel gezegd. Niet gek dus dat starten zonder begeleiding niet altijd vlot verloopt!

Met dit lestraject wil ik je graag die begeleiding bieden. Coaching die jou gaat helpen om niet alleen met plezier met je paard te clickertrainen, maar ook echt te begrijpen hoe je het werken met positieve bekrachtiging succesvol inzet. We gaan samen werken aan een stevige basis, waarbij je paard met plezier meewerkt, maar ook goed weet wat de do’s en don’ts rondom voerbeloningen zijn.

clickertraining leren met paard
 
Ik neem je mee in alle facetten van paardentraining:
 • Trainingsplannen maken
 • Antecedent arrangement / trainingssetup
 • Probleemoplossing
 • Zelfstandig leren nieuwe gedragingen aan te leren aan je paard
 • Techniek oefeningen gericht op timing, precisie, gevoel en het opknippen van gedragingen in echt kleine stapjes
 • Video analyse: hoe doe je dit praktisch en waar let je op

Kortom, je wordt een betere trainer. Je leert niet alleen hoe je een specifieke oefening aanleert, maar krijgt ook steeds beter inzicht in hoe paarden leren. Hiermee ontwikkel je je trainersskills zodat je steeds makkelijker zélf nieuw gedrag kunt gaan aanleren, problemen kunt oplossen, en verschillende paarden kunt begeleiden. Waardevolle skills voor de rest van je leven!

 

Dit wil ik voor mezelf en mijn paard

 
Wat levert het op:
 • Trainingsskills waardoor je zelf problemen kunt oplossen
 • Inzicht in hoe je nieuwe oefeningen aanleert
 • Een betere band met je paard
 • Meer zelfvertrouwen in je training
 • Rust en overzicht
 • Veel meer vooruitgang in je training

 

Dit zeggen anderen over mijn begeleiding:

Berna den Boer:
Hele fijne, rustige lessen, op een manier waarop zowel de paardjes als ik blij van worden. Zo blij dat Max, die ik toch al ruim 6 jaar heb, nu standaard in draf of galop naar me toe komt zodra ik de bak in loop om te oefenen terwijl ik hem voorheen zo ongeveer aan zijn manen vooruit moest sleuren.

clickertraining les reviewFemke van Rees:
De trainingen samen met Ananja zijn altijd weer onwijs leerzaam, het is onwijs fijn om samen te kunnen sparren over ideeën en aanpakken en om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen. De lessen geven mij elke keer weer nieuwe inspiratie, nieuwe uitdagingen en nieuwe doelen. Ananja heeft een rustige uitstraling en zorgt ervoor dat zowel jij als je pony ontspannen aan de slag gaan. Het is elke keer weer ontzettend leuk om samen met Ananja met mijn drie kleintjes bezig te zijn.

rplus les recensie stationary targetShanna Nas:
Nu een aantal keer les gehad van Ananja. Vind haar een zeer prettige instructrice die rustig observeert en goede tips geeft. Daarnaast geeft ze ook mooie complimenten over wat goed gaat.
Ananja vind ik zeker een aanrader!

 
Je krijgt in dit traject:
 • 10 lessen bij jou op locatie van 1,5 uur t.w.v. €75,- per les
 • Werkboek + voorbeeldvideo’s van de basisoefeningen t.w.v. €200,-
 • Wekelijks de mogelijkheid jouw vragen te stellen
 • Reiskosten zijn al inclusief in de trajectprijs

Als bonus ontvang je:

 • Startpakket clickertraining met mijn favoriete tools t.w.v. €80,-
 • Deelname aan een gezellige & inspirerende R+ dag bij mij op stal t.w.v. €100,-

De eerste drie plekken voor het ‘Clickertrainen met plezier’ traject zijn al weg! Voor de eerstvolgende vijf opgaven geld nog een korting van 100 euro. Ben je er snel bij, dan betaal je slechts €1070,-. Hierna zal dit basispakket €1170,- gaan kosten.

 

Ik wil samen met jou aan de slag

 

Online les in positieve bekrachtiging bij Effectief Trainen
 
Veelgestelde vragen

Ik kan dit allemaal al!

Mijn ervaring is dat iedereen die zelfstandig begonnen is met clickertraining, gaten heeft in de basis. Het aanleren van nieuwe gedragingen gaat in het begin vaak vlot, waardoor daar veel aandacht naartoe gaat. De emoties van het paard worden vaak iets minder goed erkend, waardoor toch veel paarden spanning of frustratie of onzekerheid opbouwen rondom het werken met voer.

In dit traject ga je de theorie met de praktijk verbinden. We lopen alle theorie nog eens rustig stap voor stap door, en linken jouw praktijktraining hieraan. De live lessen zijn uiteraard afgestemd op jouw niveau. Vind je paard het nog lastig om in verbinding een paar pasjes mee te stappen? Dan werken we daaraan. Kan jouw paard dit al heel goed? Dan gaan we bijvoorbeeld werken aan draven, het verfijnen van een gezonde lichaamshouding, of misschien zelfs al galopperen. Hierbij leggen we wel steeds de link naar de theorie, zodat je (nog) beter gaat begrijpen wat er gebeurt, welke keuzes handig zijn, en hoe je de training zo leuk en ontspannen mogelijk kunt houden voor je paard. Vanuit deze sterke theoretische basis verdiepen we dus jouw praktische vaardigheden op je eigen niveau!

Kan ik het niet beter zelf proberen?

Te lang belonen voor dezelfde oefening, niet weten hoe je verder kunt bouwen, de eerste stappen wel helder in kaart hebben maar daarna blijven hangen of zelfs vastlopen. Veel mensen beginnen enthousiast, maar blijven steken of haken af als ze wat verder komen. Vergelijk het met een sportschoolabonnement versus begeleiding door een personal trainer. Natuurlijk kun je ook zelf lekker gaan sporten, maar door de afspraken met je trainer, de stok achter de deur, en de begeleiding op maat, blijf je gemotiveerder én gaat je proces een stuk sneller.

Ik heb dit proces zelf ook doorlopen. Leer van mijn fouten! Als je serieus aan de slag gaat, kun jij in 1,5 jaar leren waar ik 15 jaar over heb gedaan. Natuurlijk kun je het ook alleen, maar ik geef je een shortcut, een stok achter de deur, en een netwerk.

Kan ik dit wel?

Ik ben motorisch niet zo handig, ga ik clickertraining wel onder de knie krijgen? Geen zorgen, net als voor paarden, vind ik het belangrijk om ook jou stap voor stap te begeleiden en niet sneller te gaan dan waar je aan toe bent. Mijn ervaring is dat veel mensen het lastig vinden om met de juiste techniek te belonen en daarom besteed ik daar ook speciale aandacht aan in de lessen. En zelfs ik als clickertrainer met ruim 15 jaar ervaring kan daar nog steeds in bijleren.

Daarnaast gaat het er bij dit traject om dat jij en je paard samen plezier hebben. Iedere combinatie zal op zijn eigen manier groei ervaren.

Ik heb geen bak om in te werken, is mijn stal dan wel geschikt?

Heel eerlijk, ik heb zelf ook geen all weather 20 bij 40 binnenbaan. En gelukkig is dit ook niet nodig om de basisoefeningen van clickertraining onder de knie te krijgen. Het belangrijkste aan de plek waar we werken is dat je paard er op zijn gemak is en zijn groepsgenoten zich niet met de training komen bemoeien omdat ze het ook zo interessant vinden. Dus als je geen aparte paddock of longeercirkel hebt, raad ik je aan een stukje af te zetten.

Is het weer erg slecht? De meeste oefeningen zijn zelfs goed te doen in de stal van je paard. Als we iets verder komen en meer gaan werken in beweging of meerdere oefeningen achter elkaar, is een grotere ruimte fijner. In een paddock van 10 bij 10 meter kunnen we al goed hiermee aan de slag!

Ben jij wel aardig?

Net als voor paarden, vind ik het ook bij mensen heel belangrijk om voor een fijne leeromgeving te zorgen. Van mijn lesklanten hoor ik dat ik positief en enthousiast ben. Ik vertel je ook heel graag wat je goed doet. Willen groeien vind ik veel belangrijker dan dat alles al klopt. Want perfectionisme maakt vooral dat we bang worden om fouten te maken en dus maar niks meer doen en geen plezier meer hebben. Ik denk met jou mee in de mogelijkheden die jij en je paard hebben. Dat betekend ook dat ik je niet zal veroordelen als je paard nog niet helemaal ideaal gehuisvest staat. Ik kom ook dan gewoon bij jullie langs. Natuurlijk denk ik graag met je mee als je hierin stappen wilt zetten, maar ik begrijp het ook goed als je daar nog niet aan toe bent.

Kan ik tussentijds stoppen? Wat als mijn paard ziek of geblesseerd raakt?


In principe kun je tussentijds niet stoppen. Ik geloof in de kracht van dit traject, en juist door het af te maken kom je door de moeilijke momenten heen. Uiteraard zijn er omstandigheden die overmacht zijn, zoals ernstige ziekte of overlijden van je paard. Bij blessures kijk ik heel graag met je mee hoe je jouw paard toch mentaal en emotioneel kunt blijven uitdagen en ondersteunen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt, en juist deze periodes zijn perfect om te werken aan de band tussen jullie twee. Is er geen training mogelijk, dan zoeken we samen een oplossing. Dit is maatwerk.

Wat als ik niet kan op de dagen van de lesroute?


In een traject kunnen we de data ver van tevoren plannen, zodat je er rekening mee kunt houden. Omdat je tien contactmomenten hebt in anderhalf jaar tijd, is er uiteraard ook ruimte en mogelijkheid om een keer over te slaan. Lukt het echt niet om aan te sluiten bij de route in jouw regio? Meestal heb ik dan nog een andere route die redelijk in de buurt komt, zodat je daarbij kunt aansluiten. Komen onze agenda’s echt niet overeen? Dan is online ondersteunen een goede mogelijkheid, eventueel in combinatie met dubbele lessen (dus twee keer anderhalf uur direct achter elkaar).

Kom je bij mij in de regio aan huis voor les?


Je kunt je opgeven voor dit traject als je in een regio woont waar ik een regelmatige lesroute rijd. Dit doe ik in alle provincies in Nederland, behalve in Limburg, Zeeland en Noord-Holland. Ook in België geef ik geen les aan huis. Ik kom wel elke zes weken in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Overijssel, Flevoland, Drenthe, Friesland en Groningen. Kom ik niet bij jou in de buurt, maar zou je wel heel graag mee willen doen aan het traject? Neem dan contact op, want dan maken we een traject op maat met online ondersteuning en/of dubbele lessen.

Kan ik in termijnen betalen?


Ja dit kan zeker. Je betaald dan wel meer dan dat je in eens het hele pakket afneemt. Het hele pakket is 1170 euro (tijdens de pilot 870) en je betaald dan 120 euro per les (of 110 euro tijdens de kortingsperiode). Kies je voor betaling in termijnen, geef dit dan aan bij het invullen van het aanmeldformulier. Je krijgt dan voor elke les een factuur toegestuurd.

Hoeveel reiskosten betaal ik?


Doordat je deelneemt aan mijn lesroute in jouw regio, pakken de reiskosten veel gunstiger uit dan wanneer ik alleen voor jou zou komen. Deze kosten zijn gemiddeld 13 euro per les en zitten verwerkt in de pakketprijs, zodat je hier niet meer over na hoeft te denken en er geen extra kosten bovenop komen.

Kan ik het traject ook sneller doorlopen?


Ja, dit kan. We werken op jouw tempo, dus je kunt eventueel ook lessen sneller achter elkaar boeken of meerdere lessen tegelijk inzetten. Ik raad echter aan om steeds een maand tussen twee lessen in te houden, zodat je tussentijd kunt oefenen. In die periode kun je dan ook optimaal gebruiken van de tussentijdse support.

Kan ik er ook langer over doen?


Het traject is al ingesteld op een behapbaar tempo. Ik kan natuurlijk niet in jouw agenda kijken, maar de meeste mensen zal het lukken om dit traject binnen anderhalf jaar te doorlopen. Dit geeft ook een stok achter de deur om lekker door te blijven oefenen met je paard, zodat je niet te lang blijft steken bij de allereerste basisoefeningen. Haal je dat echt niet om het traject binnen anderhalf jaar af te ronden? Dan gaan we samen in overleg om een oplossing te zoeken.

En na dit traject?

Na dit traject ben je een goede trainer geworden voor je paard. Je beheerst de basis van het aanleren van nieuwe oefeningen, hebt oog voor de emoties van jouw paard, en kunt problemen oplossen. In principe kun je dus zelfstandig heel goed verder, maar wil je toch verder begeleid worden? Dan is dit uiteraard mogelijk. Later komen er vervolgpakketten, op dit moment begeleid ik mensen na het basistraject met losse lessen. Leer bijvoorbeeld een behendigheidsparcours in volle vaart door te rennen met je paard, werk aan ontspannen samen buiten wandelen of nog iets heel anders wat bij jullie past!

 

Meld je aan voor het basis R+ traject