Lespakket ‘Vrolijk voeren in vrijheid’

Herken je het volgende in de training van je paard?

..Je doet graag grondwerk, maar je paard lijkt dat een stuk minder leuk te vinden dan jij.
Je neemt je paard mee naar de bak om wat oefeningen te doen. Vijf meter voor de ingang voel je al dat je paard steeds langzamer gaat lopen. Je probeert extra daadkrachtig door te lopen, maar daar laat hij zich helaas niet door overtuigen. Het touw komt strak te staan. Op je aanmoedigende woorden lijkt hij niet veel meer te doen dan zijn oren spitsen. Je weet dat je nu meer druk zult moeten gaan zetten, anders komt hij echt niet mee.

Twintig seconden later staan jullie alsnog in de bak, maar heb je wel een knoop in je maag. Dit zou toch op een fijnere manier moeten kunnen?

..Je hebt zeker geen topsport ambities met je teddybeer, maar op dit moment is hij net wat té ontploft.
Dat sprintje dat hij eens per week met zijn vrienden maakt over de track zet helaas geen zoden aan de dijk. Voor zijn gezondheid zal hij toch een paar keer per week beweging moeten krijgen. Even een half uurtje, niks intensiefs, gewoon in stap, wat draven en misschien een galopje. Maar dat zou je wel graag willen doen op een manier waar je paard ook voor te porren is.

..Wanneer je eens extra tijd hebt om uitgebreid met je paard aan de slag te gaan, weet je niet goed wat je met hem gaat oefenen.
Op social media zie je zo veel mooie voorbeelden langskomen: paarden die in vrijheid mee rennen, op een wipwap heen en weer gaan of in een keurige buiging zakken. Tof, alleen wat te hoog gegrepen voor jullie. Bovendien heb je geen idee waar je zou moeten beginnen als je zoiets aan je paard wilt aanleren.

..Om je paard te motiveren met meer plezier mee te doen, heb je wel eens voerbeloning uitgeprobeerd, maar daar reageerde hij iets té op.
Nou, enthousiaster dan dat heb je hem niet gezien sinds die keer dat hij stiekem een hele zak wortelen uit je kast had getrokken. Alleen merkte je dat hij ineens vergeten was hoe hij stil moest staan. Zou zijn vorige eigenaresse hem geleerd hebben om op commando zijn voorbeen in de lucht te steken? De aan knop is duidelijk aanwezig, maar wat meer communicatie tussen jou en je paard over wanneer hij dit moet doen is wel zo fijn.

..Je wilt graag belonen, maar hoe bouw je het weer af?
Je bent best oké met het idee om je paard te belonen met voer, want ja, je gaat zelf ook niet graag aan de slag voor je baas zonder daar salaris voor te ontvangen. Maar om nu voor altijd elke tien seconden een beloning te moeten geven, dat gaat je een beetje te ver. Ook al staat het welzijn van je paard boven wat je van hem verlangt in de training, je wil wel graag doelgericht aan de slag en vooruitgang boeken. Leren om steeds meer van je paard te gaan vragen zonder elk stapje te blijven belonen, dat lijkt je de sleutel tot succes.

Hoe zou het voor je zijn als..

 

 • Je paard je al op staat te wachten als je op stal arriveert, omdat hij niet kan wachten tot jullie samen aan de slag gaan?
  Online les in positieve bekrachtiging bij Effectief Trainen

 

 • Je hem zonder zwiepende leadropes, tikkende zwepen of andere vormen van druk of dwang kunt motiveren om in beweging te komen?

 

 • Je aan het begin van jullie training precies weet welke stap je vandaag kunt zetten voor een nog blijer en gemotiveerder paard?

 

 • Je voerbeloningen op zo’n manier kunt inzetten dat jouw jaszakken en handen heel blijven?

 

 • Je paard super gemotiveerd is om nieuwe oefeningen te leren?

 

 • Je je paard zo leert te trainen dat hij steeds meer moeite wil gaan doen voor hetzelfde beloningsbrokje?
 

Dit kunnen jullie samen bereiken!

Dit kunnen jullie samen bereiken met het lespakket ‘Vrolijk voeren in vrijheid’! Dit pakket bestaat uit een serie van vijf privélessen bij jullie op stal. Tijdens deze lessen gaan we niet alleen met je paard aan de slag, maar ga ik ook in jou investeren. Zo ga je een echt goede trainer voor je paard worden, die hem duidelijke leermomenten en nieuwe uitdagingen kan bieden. Ik laat je zien hoe je je training zo inricht dat je paard met gemak de volgende oefenstappen onder de knie krijgt.

les clickertraining positieve bekrachtiging paard gelderland overijssel utrecht

 In aanvulling op de lessen ondersteun ik je ook tussendoor met:
– Stap voor stap plan met vijf instructievideo’s
– Wekelijks de mogelijkheid om mij al je vragen te stellen

Ik vind namelijk belangrijk dat je tussendoor goed zelfstandig aan de slag kan. Zo weet je ook hoe je met je paard aan de slag kan wanneer ik niet bij je in de bak sta.

 

Kies voor de pakketvorm die het beste bij jou past

Hooibrokpakket
Voor de onderzoekende grondwerker
5 x 60 minuten les
2x 40 minuten online coaching
1 jaar geldig
Stap-voor-stap plan met vijf instructievideo’s
Wekelijks de mogelijkheid om mij al je vragen te stellen

Wortelpakket
Voor de fanatieke trainer
5 x 90 minuten les
5 x 40 minuten online coaching
1 jaar geldig
Stap-voor-stap plan met tien instructievideo’s
Wekelijks de mogelijkheid om mij al je vragen te stellen
Online trainingsdagboek
Een pakket met mijn favoriete trainingsspullen
Deelname aan een gezellige en inspirerende clickertraining dag

Aan het einde van dit traject kunnen jij en je paard:

 • Ontspannen met voerbeloning samenwerken
 • In vrijheid een kort obstakelparcours afleggen
 • De belangrijkste basisoefeningen van clickertraining uitvoeren

Bovendien ontwikkel je:

 • Trainingsskills waardoor je zelf problemen kunt oplossen
 • Inzicht in hoe je nieuwe oefeningen aanleert
 • Een betere band met je paard
 • Meer zelfvertrouwen in je training

Dit wil ik voor mezelf en mijn paard

Jouw investering

Je investering voor deze lessen is €427,- voor het hooibrokpakket of €674,- als je voor het wortelpakket gaat. Dit is omgerekend per (live/online) les €61,- voor het hooibrokpakket of €67,- voor de (live/online) lessen van het wortelpakket. Wat super mooi is? Dit bedrag is ook nog eens inclusief reiskosten en BTW.

Heeft je paard zich per ongeluk al door je hooivoorraad gegeten waardoor dit een groot bedrag is om ineens te betalen? Dan mag je ook in vijf termijnen betalen (€87,- voor het hooibrok pakket of €137,- voor het wortelpakket).

Dit zeggen anderen over mijn lessen

Berna den Boer:
Hele fijne, rustige lessen, op een manier waarop zowel de paardjes als ik blij van worden. Zo blij dat Max, die ik toch al ruim 6 jaar heb, nu standaard in draf of galop naar me toe komt zodra ik de bak in loop om te oefenen terwijl ik hem voorheen zo ongeveer aan zijn manen vooruit moest sleuren.

clickertraining les reviewFemke van Rees:
De trainingen samen met Ananja zijn altijd weer onwijs leerzaam, het is onwijs fijn om samen te kunnen sparren over ideeën en aanpakken en om telkens weer nieuwe dingen uit te proberen. De lessen geven mij elke keer weer nieuwe inspiratie, nieuwe uitdagingen en nieuwe doelen. Ananja heeft een rustige uitstraling en zorgt ervoor dat zowel jij als je pony ontspannen aan de slag gaan. Het is elke keer weer ontzettend leuk om samen met Ananja met mijn drie kleintjes bezig te zijn.

rplus les recensie stationary targetShanna Nas:
Nu een aantal keer les gehad van Ananja. Vind haar een zeer prettige instructrice die rustig observeert en goede tips geeft. Daarnaast geeft ze ook mooie complimenten over wat goed gaat.
Ananja vind ik zeker een aanrader!

 

Ik wil samen met jou aan de slag

Veelgestelde vragen

Ik kan dit allemaal al!

Mijn ervaring is dat iedereen die zelfstandig begonnen is met clickertraining, gaten heeft in de basis. Het aanleren van nieuwe gedragingen gaat in het begin vaak vlot, waardoor daar veel aandacht naartoe gaat. De emoties van het paard worden vaak iets minder goed erkend, waardoor toch veel paarden spanning of frustratie of onzekerheid opbouwen rondom het werken met voer.

In dit traject ga je de theorie met de praktijk verbinden. We lopen alle theorie nog eens rustig stap voor stap door, en linken jouw praktijktraining hieraan. De live lessen zijn uiteraard afgestemd op jouw niveau. Vind je paard het nog lastig om in verbinding een paar pasjes mee te stappen? Dan werken we daaraan. Kan jouw paard dit al heel goed? Dan gaan we bijvoorbeeld werken aan draven, het verfijnen van een gezonde lichaamshouding, of misschien zelfs al galopperen. Hierbij leggen we wel steeds de link naar de theorie, zodat je (nog) beter gaat begrijpen wat er gebeurt, welke keuzes handig zijn, en hoe je de training zo leuk en ontspannen mogelijk kunt houden voor je paard. Vanuit deze sterke theoretische basis verdiepen we dus jouw praktische vaardigheden op je eigen niveau!

Kan ik het niet beter zelf proberen?

Te lang belonen voor dezelfde oefening, niet weten hoe je verder kunt bouwen, de eerste stappen wel helder in kaart hebben maar daarna blijven hangen of zelfs vastlopen. Veel mensen beginnen enthousiast, maar blijven steken of haken af als ze wat verder komen. Vergelijk het met een sportschoolabonnement versus begeleiding door een personal trainer. Natuurlijk kun je ook zelf lekker gaan sporten, maar door de afspraken met je trainer, de stok achter de deur, en de begeleiding op maat, blijf je gemotiveerder én gaat je proces een stuk sneller.

Ik heb dit proces zelf ook doorlopen. Leer van mijn fouten! Als je serieus aan de slag gaat, kun jij in één jaar leren waar ik 10 jaar over heb gedaan. Natuurlijk kun je het ook alleen, maar ik geef je een shortcut en een stok achter de deur.

Kan ik dit wel?

Ik ben motorisch niet zo handig, ga ik clickertraining wel onder de knie krijgen? Geen zorgen, net als voor paarden, vind ik het belangrijk om ook jou stap voor stap te begeleiden en niet sneller te gaan dan waar je aan toe bent. Mijn ervaring is dat veel mensen het lastig vinden om met de juiste techniek te belonen en daarom besteed ik daar ook speciale aandacht aan in de lessen.

Daarnaast gaat het er bij dit traject om dat jij en je paard samen plezier hebben. Iedere combinatie zal op zijn eigen manier groei ervaren.

Ik heb geen bak om in te werken, is mijn stal dan wel geschikt?

Heel eerlijk, ik heb zelf ook geen all weather 20 bij 40 binnenbaan. En gelukkig is dit ook niet nodig om de basisoefeningen van clickertraining onder de knie te krijgen. Het belangrijkste aan de plek waar we werken is dat je paard er op zijn gemak is en zijn groepsgenoten zich niet met de training komen bemoeien omdat ze het ook zo interessant vinden. Dus als je geen aparte paddock of longeercirkel hebt, raad ik je aan een stukje af te zetten.

Is het weer erg slecht? De meeste oefeningen zijn zelfs goed te doen in de stal van je paard. Als we iets verder komen en meer gaan werken in beweging of meerdere oefeningen achter elkaar, is een grotere ruimte fijner. In een paddock van 10 bij 10 meter kunnen we al goed hiermee aan de slag!

Ben jij wel aardig?

Net als voor paarden, vind ik het ook bij mensen heel belangrijk om voor een fijne leeromgeving te zorgen. Van mijn lesklanten hoor ik dat ik positief en enthousiast ben. Ik vertel je ook heel graag wat je goed doet. Willen groeien vind ik veel belangrijker dan dat alles al klopt. Want perfectionisme maakt vooral dat we bang worden om fouten te maken en dus maar niks meer doen en geen plezier meer hebben. Ik denk met jou mee in de mogelijkheden die jij en je paard hebben. Dat betekend ook dat ik je niet zal veroordelen als je paard nog niet helemaal ideaal gehuisvest staat. Ik kom ook dan gewoon bij jullie langs. Natuurlijk denk ik graag met je mee als je hierin stappen wilt zetten, maar ik begrijp het ook goed als je daar nog niet aan toe bent.

Kan ik tussentijds stoppen? Wat als mijn paard ziek of geblesseerd raakt?


In principe kun je tussentijds niet stoppen. Ik geloof in de kracht van dit lespakket, en juist door het af te maken kom je door de moeilijke momenten heen. Uiteraard zijn er omstandigheden die overmacht zijn, zoals ernstige ziekte of overlijden van je paard. Bij blessures kijk ik heel graag met je mee hoe je jouw paard toch mentaal en emotioneel kunt blijven uitdagen en ondersteunen. Er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt, en juist deze periodes zijn perfect om te werken aan de band tussen jullie twee. Is er geen training mogelijk, dan zoeken we samen een oplossing. Dit is maatwerk.

Wat als ik niet kan op de dagen van de lesroute?

Met een lespakket kunnen we de data ver van tevoren plannen, zodat je er rekening mee kunt houden. Omdat je vijf contactmomenten hebt in een jaar tijd, is er uiteraard ook ruimte en mogelijkheid om een keer over te slaan. Lukt het echt niet om aan te sluiten bij de route in jouw regio? Meestal heb ik dan nog een andere route die redelijk in de buurt komt, zodat je daarbij kunt aansluiten. Komen onze agenda’s echt niet overeen? Dan is online ondersteuning een goede mogelijkheid, eventueel in combinatie met dubbele lessen (dus twee keer anderhalf uur direct achter elkaar).

Kom je bij mij in de regio aan huis voor les?


Je kunt je opgeven voor dit traject als je in een regio woont waar ik een regelmatige lesroute rijd. Dit doe ik in alle provincies in Nederland, behalve in Drenthe, Friesland, Groningen, Limburg en Zeeland. Ook in België geef ik geen les aan huis. Ik kom wel elke zes weken in Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Gelderland, Overijssel, en Flevoland en tweemaandelijks in Noord-Holland. Kom ik niet bij jou in de buurt, maar zou je wel heel graag mee willen doen aan het traject? Neem dan contact op, want dan maken we een traject op maat met online ondersteuning en/of dubbele lessen.

Kan ik in termijnen betalen?


Ja dit kan zeker. Het hele pakket is 674 euro. Wil je in termijnen betalen, dan is dit 135 euro per les. Kies je voor betaling in termijnen, geef dit dan aan bij het invullen van het aanmeldformulier. Je krijgt dan voor elke les een factuur toegestuurd.

Hoeveel reiskosten betaal ik?


Doordat je deelneemt aan mijn lesroute in jouw regio, pakken de reiskosten veel gunstiger uit dan wanneer ik alleen voor jou zou komen. Deze kosten zijn gemiddeld 16 euro per les en zitten verwerkt in de pakketprijs, zodat je hier niet meer over na hoeft te denken en er geen extra kosten bovenop komen.

Kan ik het traject ook sneller doorlopen?

Ja, dit kan. We werken op jouw tempo, dus je kunt eventueel ook lessen sneller achter elkaar boeken of meerdere lessen tegelijk inzetten. Ik raad echter aan om steeds een maand tussen twee lessen in te houden, zodat je tussentijd kunt oefenen. In die periode kun je dan ook optimaal gebruiken van de tussentijdse support.

Kan ik er ook langer over doen?


Het traject is al ingesteld op een behapbaar tempo. Ik kan natuurlijk niet in jouw agenda kijken, maar de meeste mensen zal het lukken om dit traject binnen één jaar te doorlopen. Dit geeft ook een stok achter de deur om lekker door te blijven oefenen met je paard, zodat je niet te lang blijft steken bij de allereerste basisoefeningen. Haal je het echt niet om het traject binnen een jaar af te ronden? Dan gaan we samen in overleg om een oplossing te zoeken.

En na dit traject?

Na dit traject kun je zelfstandig aan de slag met je paard met de belangrijkste oefeningen van het clickertrainen. Je beheerst de basis van het aanleren van nieuwe oefeningen, hebt oog voor de emoties van jouw paard, en kunt problemen oplossen. In principe kun je dus zelfstandig verder, maar wil je alle basisoefeningen onder de knie krijgen? Dan is dit uiteraard mogelijk met een vervolgtraject. Ook focussen we hierin op jullie persoonelijke trainingsdoel. Leer bijvoorbeeld een behendigheidsparcours in volle vaart door te rennen met je paard, werk aan ontspannen samen buiten wandelen of nog iets heel anders wat bij jullie past!

Meld je nu aan

clickertraining leren met paard