De beste schriktraining is die waarbij je paard niet schrikt!

Ik ben niet die instructrice die je vertelt dat je paard er maar even doorheen moet..
Nee, in mijn lessen staat het tempo van het paard centraal.

Vorige week legde ik twee zeilen uit om te drogen. Met Swa had ik een gymtraining geplant, maar dat bleek ook een schrik-niet-training te moeten worden. Mijn meestal coole kikker die al vaak tijdens horse agility competities over een zeil draafde, bleek dit toch wat te veel te vinden.

vluchtgedrag is niet nodigStress deel ik grofweg op in drie fasen:

Groen: je paard is ontspannen en laat geen kalmerings- of stresssignalen zien.
Oranje: je paard toont kalmerings- of lichte stresssignalen, maar kan snel weer naar groen.
Rood: je paard vertoont stresssignalen en het lukt hem niet meer naar groen terug te komen.

Ik wil niet in het rood gaan! Dat is zonde van de fijne momenten die ik al met mijn paard heb opgebouwd voor samen leuke dingen doen. Die emotionele bankrekening mag geen negatief saldo krijgen waarbij hij besluit dat iets niet de moeite waard is. Ik wil juist vertrouwen opbouwen zodat mijn paard weet dat hij niet hoeft te schrikken. Omdat ik de situatie veilig voor hem hou en het iets leuks oplevert.

Zo help ik mijn pony om niet te vluchten

Mijn beste schrik-niet-tips:

1. Hou voldoende afstand van het enge object. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat de stress nog verder gaat oplopen bij je paard.

2. Werk in vrijheid waar mogelijk. In de video zie je dat Swa mijn handtarget vraag negeert en in plaats daarvan omdraait. Dat is een veel kleiner signaal dan snuiven, bokken of wegrennen. Doordat ik Swa niet kan dwingen om met mij mee te lopen, houden we het een stuk veiliger.

3. Geef je paard de tijd om de situatie in zich op te nemen. Bouw de moeilijkheidsgraad pas op als hij zelf meer toenadering begint te zoeken.

4. Neem op tijd weer afstand van het enge object en ga een oefening doen die je paard leuk vindt. Zo help je hem de opgebouwde spanning weer los te laten.

En natuurlijk: beloon, beloon, en beloon nog maar eens voor de zekerheid!
Klinkt misschien gek als je een meer traditionele benadering met paarden gewend bent, maar de kracht van beloningsgericht zit ‘m in het stapje voor stapje opbouwen van positieve ervaringen. Je paard zal niet morgen een politiepaard zijn, maar wel overmorgen aan je vragen of hij alsjeblieft naar die gekke brievenbus mag lopen om die aan te raken!

Ga jij ook liever stap voor stap dan dat je paard eerst moet ontploffen?

Dan ga je zeker genieten van mijn lessen! Tijdens een kennismakingsles kom ik bij jou op stal om jullie te begeleiden. Ik leer je hoe je je paard helpt ontspannen te leren en we zetten de eerste stap om hem te helpen niet meer te schrikken.

Vertel me wat je voor mijn paard kunt betekenen 
Lees alles over mijn lessen