Timing van je signalen

timing van je cuesStaat je paard weer eens in de verte te kijken terwijl jij hem eigenlijk vroeg met je mee te lopen? Ik herken het, kan frustrerend zijn toch? Ondanks dat je zo je best doet de training leuk te maken, is je paard toch afgeleid. Maar deze trainingstip kan je vast helpen!

Je kunt je paard namelijk motiveren door goed te letten op het moment waarop je je cues geeft. Een cue is het signaal voor je paard dat er een opdracht komt waar mogelijk een beloning mee te krijgen is. Bijvoorbeeld het zeggen van ‘touch’ en het uitsteken van de targetstick voor het targetten.

Werk je met clickertraining, dan ervaart je paard de training waarschijnlijk als leuk. Ook de cues die hij van jou krijgt, ervaart hij daardoor als plezierig. Dit mini-beloningsmoment wil je dus goed inzetten. Want je paard zal het gedrag gaan doen waarmee hij denkt cues te gaan krijgen.

Daarom wil je je paard het liefste vanaf het begin leren dat er cues komen als hij oplet. Zo beloon je hem indirect al voor de focus op jou. Ik geef dus zelf graag mijn cues op het moment dat het paard de basisoefening van rustig naast mij wachten toont.

Is jouw paard snel afgeleid tijdens het clickertrainen? Ga dan zeker eens kijken of je door deze tip toe te passen, je paard kunt helpen sneller op jouw signalen te reageren. Weet je niet zo goed waarom jouw paard afgeleid is? Ik kijk graag met je mee in een les. Zo krijg je de tips die bij jullie situatie passen en kunnen we een trainingsplan op maat maken.

Ik wil graag les    Terug naar artikeloverzicht