Basisoefening clickertraining: blijf

Blijf is een van de basisoefeningen van clickertraining. Niet iedereen krijgt ‘m mee in mijn lessen. Dit hangt af van hoe relevant de oefening voor jullie is. Wil je de basis echt goed onder de knie krijgen, dan gaat hij zeker langskomen! In dit artikel lees je wat deze oefening inhoud en hoe je je paard helpt jou goed te begrijpen door inzet van je lichaamstaal.

 
Wat houdt ‘blijf’ in?

Deze oefening is vergelijkbaar met het ‘blijf’ zoals dit aan honden aangeleerd wordt. Je leert je paard om op jouw teken (bij mij zie je als signaal de opgestoken hand en ‘ho’) te blijven staan op dezelfde plek. Ondertussen loop jij om hem heen of van hem weg. Blijven staan is niet alleen een nuttig als basis, maar ook erg fijn als je even een andere borstel wilt pakken tijdens het poetsen, je paard op afstand wilt kunnen sturen en voor voorbereiding op een leven als rij- of menpaard.

 

Je lichaamstaal als informatie

Mijn belangrijkste tip voor het aanleren van een stabiele ‘blijf’ is om goed te kijken naar je lichaamstaal. Je hebt je paard waarschijnlijk al vaak beloont voor met jou meebewegen. Nu moet je paard gaan leren dat het tegenovergestelde ook een optie is. En dat kan mentaal best pittig zijn!

Dus wil je hem daar de allerbeste informatie over geven. Zorg dus dat je lichaamstaal niet lijkt op wanneer je je paard uitnodigt om jou te volgen. Ik let er zelf op dat ik begin door richting de schouders van het paard te gaan lopen (in plaats van vanaf het hoofd weg van het paard te lopen) en dat mijn schouders daarbij parallel aan zijkant van het paard zijn (in plaats van met mijn rug naar het paard toe en schouders in dezelfde positie als het paard).

Blijf in de praktijk
In de onderstaande video ben ik Friese merrie Froukje aan het trainen. Met deze merrie heb ik veel op blijf geoefend. Je ziet hoe ik geleidelijk mijn positie en de afstand tot haar iets moeilijker maak. De concentratie spat er vanaf 😄 want ik wil zeker weten dat ik klik op een moment dat ze haar benen niet beweegt, zodat ze niet per ongeluk denkt dat ze toch naar mij toe moet komen.
 

Zou je je paard graag deze oefening aan willen leren, maar twijfel je over hoe je dit het beste doet? Tijdens een les clickertraining laat ik je zien wat voor jou en je paard het beste werkt. Leren is fun, en nog meer als we het samen kunnen doen met een helder plan.

Lees meer over mijn lessen