Leiden zonder druk

leren leiden van jong paardStel: je bent bezig met grondwerk met je jonge paard. Een super lief dier, maar wel wat te enthousiast op sommige momenten! Stilstaan is lastig en als hij iets ziet, wil hij er graag naar toe om het te onderzoeken, ook al sta jij nog aan de andere kant van het touwtje.

Hoe pakken we dit aan in een les clickertraining, als ons doel is zo veel mogelijk te werken met gewenst gedrag belonen in plaats van met druk je paard van iets weg te houden? Ik ga je helpen een geschikt klaslokaal voor je paard in te richten! Af en toe gebruik ik vergelijkingen met games in mijn lessen (dankjewel Inge Teblick!) en dit is ook zo’n voorbeeld. Het klaslokaal van je paard is de bak waarin jullie oefenen. We gaan de bak zo inrichten, dat je paard met succes het juiste gedrag (netjes met jou meelopen) kan tonen.

Belangrijk is dat jullie de oefeningen rustig naast je wachten, volgen en targetten al goed beheersen, zowel zonder touw als met. Vervolgens gaan we de moeilijkheidsgraad van de oefeningen hoger maken, want we gaan een stukje afleiding toevoegen.

Drie belangrijke tips voor het leiden van je paard zonder druk te gebruiken:
game design voor paarden1. Het aanpassen van de omgeving, zodat je paard succesvol kan leren.

Voor een goed trainingsplan deel ik de hoeveelheid afleiding grofweg op in levels, net alsof we aan het gamen zijn. We beginnen dus niet met level 15, bijvoorbeeld een voetbal op vijf meter van je paard, omdat we weten dat je paard in die situatie zijn nieuwsgierigheid nog niet kan weerstaan en er toch naar toe zal lopen. En al helemaal niet met level 75, een emmer met etensresten van een ander paard! Zolang nog niet bij je paard bevestigd is dat het mogen kijken in die emmer heus nog wel komt, maar hij nu nog even naast je mag wachten, is dat geen opzetten voor succes. En juist zoveel mogelijk succeservaringen zijn belangrijk! Je wil dat klaslokaal altijd zo maken, dat je paard hopelijk niet hoeft te ervaren dat het nodig is om jou mee te laten skiën om bij iets leuks te komen.

paard leren omgaan met afleiding2. Je paard niet alleen met voer belonen in deze situaties, maar ook met het mogen onderzoeken van het object – want dat is ook een beloning op zo’n moment!

Voor dit laatste help ik je met het aanleren van een vrijgeef signaal, zoals ‘vrij’ bij een hond. Dit wordt eigenlijk een bridge die aangeeft: ‘ik loop nu met jou naar dat wat jij interessant vind en je krijgt dan de tijd het te onderzoeken’.

3. Het geleidelijk aanpassen van de omgeving, zodat je paard succesvol kan leren.

Lijkt deze op tip 1? Lees ‘m nog een keer! Je wilt natuurlijk eerst succes hebben in level 1, maar ook op tijd doorgaan naar level 2. Want in het echte leven kunnen we natuurlijk flink afleidende dingen tegenkomen en daar willen we ons paard zo goed mogelijk op voorbereiden.

Aan de slag?

Droom jij al van mooie wandelingen met je jonge paard, maar weet je nog niet goed hoe je daar gaat komen? Als je het belangrijk vind om dit op een duidelijke en paardvriendelijke manier aan te leren, laat mij je dan begeleiden!

Mariël koos bijvoorbeeld voor een begeleidingstraject om te werken aan een betere samenwerking met haar jonge paard Manus. Manus wilde soms niet doorlopen, vond het lastig even rustig alleen op stal te staan en samen buiten wandelen was ook nog spannend. Een klein half jaar verder, met lessen om de week, schrijft zij het volgende:

Heel blij met de lessen van Ananja. Zij is vriendelijk en positief en ze weet alles duidelijk over te brengen. Ze geeft echt inzicht, ook in waarom je iets wel of niet doet. Dit maakt dat je de manier van trainen echt gaat begrijpen en dat je het in de toekomst zelf kan toepassen. En niet onbelangrijk: mijn paard en ik vinden haar lessen ook nog eens heel erg leuk!

Lees meer over begeleiding op maat met je paard