Paard in training

Komt binnenkort de dierenarts en zie je er nu al tegenop? Lukt het je maar niet je paard rustig en ontspannen te krijgen tijdens bezoek van de hoefsmid of bekapper? Ben je al tijden aan het oefenen met trailerladen en wordt je paard eigenlijk alleen maar zenuwachtiger? Of heb je eigenlijk geen problemen maar wil je je jonge paard gewoon een goede basis meegeven en vind je dit zelf best nog spannend?

Laat mij je helpen! Ik heb veel ervaring met het trainen van verschillende paarden en help jullie graag een flink stuk op weg. Met liefde en geduld leer ik je paard nieuwe vaardigheden, zoals trailerladen, met zelfvertrouwen op wandeling of buitenrit gaan, of rustig stilstaan en meelopen aan het halster. Zodat je zeker weet dat het goed gebeurt, en vanuit een stevige basis daarna zelf verder kan met je maatje.

Ik wil hier graag meer over weten!

Klinkt goed! Ik wil graag een kennismakingsafspraak maken.

Voor wie is dit geschikt?

Je paard laten trainen is anders dan zelf les nemen. Twijfel je of dit geschikt is voor jullie? Lees dan even verder.

jouw paard bij mij in opleidingTijdens trainingssessies werk ik met je paard. Als je zelf les neemt moet jij nieuwe dingen leren én je paard begeleiden. Als ik je paard train, hoeft er maar één iemand iets nieuws te leren en dit geeft snellere resultaten. Bovendien vinden paarden het vaak fijn als hun begeleider precies weet wat die doet en daarmee duidelijk en voorspelbaar is – dat leert net wat lekkerder dan wanneer degene die jou iets leert zelf ook nog niet helemaal weet wat hij doet.

Ik heb door mijn ervaring een goede timing en kan daardoor precies op het juiste moment belonen. Ook kan ik me volledig afstemmen op de emoties van jouw paard, waardoor ik ervoor kan zorgen dat hij zich helemaal op zijn gemak voelt. Je zult zien dat hij hierdoor snel vooruit gaat en veel plezier krijgt in het samenwerken. Training in plaats van les is dus vooral geschikt als je snelle(re) resultaten moet bereiken of als je nog onzeker bent over je eigen vaardigheden.

Als je paard eenmaal begrijpt wat de bedoeling is, kun jij er zelf mee verder. Omdat het paard de oefening al snapt, kun jij je meer op jezelf richten en zal ook jouw leerproces sneller gaan. Training door mij is dus een goede manier om snel en ontspannen vooruit te komen!

Ik help jullie graag met:

  • trailerladen
  • medische handelingen ontspannen kunnen uitvoeren (bv. temperatuur opnemen, ogen zalven, gebit controleren, wondjes verzorgen)
  • rust en ontspanning in de dagelijkse omgang (poetsen, halsteren, zadelen, enz.)
  • een goede basis voor je jonge paard (rustig meelopen, voetjes geven, ontspannen stilstaan)
  • het verminderen van verlatingsangst
  • een goede start met rijden (zadelmak maken, zelf naar het opstapkrukje komen, het aanleren van rijhulpen)
  • onderhouden en uitbouwen van de training als je zelf (tijdelijk) niet voldoende tijd hebt voor je lieveling

Interessant! Ik wil graag een gratis kennismakingsgesprek.

Dit mag je verwachten

Ik werk met clickertraining. Dit betekent dat ik het paard laat zien wat hij goed doet door op dat moment een beloning te geven, in plaats van druk te zetten en die weg te nemen als het paard doet wat ik wil. Dit is dus net even anders dan je misschien gewend bent, maar ik kies hier natuurlijk niet zomaar voor. Mijn aanpak is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Het grootste voordeel zit in de emoties die je paard voelt tijdens de training: belonend trainen is leuker en fijner voor je paard, en hierdoor gaat hij echt anders naar jou, je training en de wereld kijken.

Een ander mooi voordeel is het duurzame resultaat. Omdat je paard op een leuke en prettige manier nieuwe dingen leert, gaat hij de oefeningen hartstikke tof vinden. Hierdoor blijft hij ze ook graag uitvoeren nadat het trainingstraject is afgelopen. Dit betekent dat je paard het ook nog steeds zal kunnen als jij per ongeluk eens iets verkeerd doet of een dag wat minder lekker in je vel zit. Hij heeft immers geleerd dat de trailer, het opstapblok of de bekapper leuk is, en zal dus graag blijven showen wat hij allemaal kan.

Waarom bij mij?

In het woud van trainers en instructeurs zie je soms door de bomen het bos niet meer. Moeilijk, want je geeft je liefste vriend natuurlijk niet zomaar aan iedereen in handen. Je wilt iemand die goed voor hem is, en moet er niet aan denken dat een trainer hem pijn zal doen of bang maakt. Herken je je hierin? Dan nodig ik je graag uit contact met me op te nemen. Als je een rustige trainer zoekt die werkt met empathie en respect voor dieren, zit je bij mij namelijk helemaal goed.

Paard in training - op laten leiden met positieve bekrachtigingDe belangrijkste kenmerken van mijn training zijn rust en ontspanning. Als ik bezig ben met een paard ziet dat er fijn en ontspannen uit, en zo ervaart je paard het ook. Je paard krijgt echt een stem, en mag laten merken wat hij van situaties vindt – en daar houd ik dan rekening mee. Ik ga altijd op het tempo dat hij aangeeft. Hierdoor kost het soms iets meer tijd dan wanneer je ‘even snel doorpakt’, maar de ervaring blijft prettig voor je paard en zorgt voor een blijvend resultaat. Ik train niet voor even, maar voor heel zijn leven.

Een leuke bijkomstigheid is dat je maatje dapperder en optimistischer wordt. Doordat het samenwerken met mensen steeds weer opnieuw fijne emoties oproept, en nieuwe dingen ook leuk en makkelijk gemaakt worden, krijgt je paard positieve associaties met mensen én nieuwe dingen. Dit ga je terugzien in de hele houding van je paard. Angstige paarden worden dapperder, teruggetrokken paarden worden opener, en chagrijnige paarden worden weer vrolijk en gezellig. Je paard zal echt opbloeien, en de band tussen jullie wordt beter dan ooit tevoren!

Maak direct een afspraak

jaarling hengst laat zich vrijwillig halsteren
Jaarling hengst Alano komt zelf naar je toe om zich te laten halsteren.

Dit zeggen anderen over hun paard in training

Carmen:

Samen met Ananja zijn we bezig met mijn jaarling Axx die angst heeft voor de trailer na een vervelende ervaring. We zijn al zo ontzettend vooruit gegaan! Axx vindt de clickertraining erg leuk om te doen en Ananja merkt precies op wanneer ze spanning krijgt en gaat nooit over haar grenzen heen. Met geduld gaat het goed komen. In een uurtje bereikt ze veel, dus ik kijk weer uit naar een nieuwe training!

Marilou:

Mijn paardje Dax heeft echt sprongen vooruit laten zien door training met Ananja! Zoals ze het zelf heel goed omschreef: ze staat veel positiever in het leven 😍

Na tien sessies (paardje met flink weinig vertrouwen) konden we enten met plezier. Verder werken aan de hoeven raspen om de hoefsmid te laten komen. Zo trots op mijn lieve meisje Dax en heel blij met Ananja 😀😀

Dax is niet meer bang voor de dierenarts
Dax heeft nu geleerd rustig te blijven wachten tot de dierenarts klaar is met haar inenting.

Praktisch

Locatie: Ik kom naar je toe voor de trainingen. Neem voor de mogelijkheden van je paard in training op mijn locatie contact op.

Kosten: De eerste sessie kost 80 euro. Deze kennismaking duurt langer (ca. 1,5 uur) omdat ik rustig wil kennismaken en veel informatie aan je zal vragen over het probleem. De trainingen daarna zijn standaard een uur, andere duur in overleg. Training kost 50 euro per uur, bij het afspreken van meerdere trainingen ineens is er 10% korting mogelijk. Het uurtarief is exclusief reiskosten, deze zijn 20 cent per km vanaf postcode 6703CZ (Wageningen). Wil je je paard bij mij op locatie laten trainen, dan kun je eerst in elk geval één afspraak bij jou op locatie verwachten zodat ik jullie kan leren kennen in jullie vertrouwde omgeving. De mogelijkheden hiervoor hangen af van je wensen, neem daarvoor contact met mij op.

De eerste afspraak: Ik neem ruim de tijd voor de eerste afspraak. Ik ga eerst met jou in gesprek, want ik wil graag zoveel mogelijk informatie hebben voor ik echt aan de slag ga. Daarna maak ik kennis met je paard en ga zelf met hem aan de slag. Op basis van al deze informatie analyseer ik jullie probleem en maak ik een plan voor het trainingstraject. Dit plan stuur ik je na de sessie door, en ik geef hierbij ook een indicatie hoe lang ik verwacht nodig te hebben.

Ik wil graag een kennismakingsgesprek

Veel gestelde vragen

Kan ik eerst eens kennismaken?

Natuurlijk kan dat. [Hier] kun je direct een gratis kennismakingsgesprek plannen, op een tijd die jou uitkomt. In dit gesprek vertel ik je graag wat meer over mezelf, mijn ervaring en mijn werkwijze. Als je me eerst graag eens in het echt ontmoet, houd dan de agenda in de gaten. Hier staan mijn beursbezoeken en andere activiteiten in, zodat je kunt zien waar je me kunt treffen.

 

Waarom moet ik bij jou zijn?

Ik heb gemerkt dat mijn aanpak vrij uniek is. Veel trainers werken nog steeds met druk, en hoewel dit vaak wel effectief is om nieuw gedrag aan te leren is het niet echt leuk voor je paard. Gun je je maatje net zoveel plezier in jullie samenwerking als jij er zelf aan beleeft, dan ben je bij mij aan het goede adres. Wil je wat meer weten over mij of mijn ervaring, lees hier dan meer over mij.

 

Wanneer ben jij niet de juiste trainer voor ons?

Als je de snelheid van het resultaat belangrijker vindt dan hoe je paard zich voelt, kan ik je niet helpen. Ik bied geen quick-fixes maar ga voor duurzame oplossingen. Dit betekent dat mijn training soms trager kan gaan dan die van andere trainers. Ik zet je paard niet binnen twee uur op de trailer, overbluf hem niet binnen een half uur om zich koest te houden bij de hoefsmid, en dwing hem niet met jou op buitenrit te gaan terwijl hij eigenlijk het erf nog niet af durft. Je moet dus bereid zijn je eigen verwachtingen en agenda af te stemmen op je paard – als je daar geen tijd of geduld voor hebt, ben ik niet de juiste persoon voor jullie.

 

Kan ik niet beter les nemen?

Of je beter les kunt nemen of een trainingstraject kunt boeken, hangt af van het probleem waar je aan wilt werken en hoe snel het opgelost moet zijn. Als je zelf een betere trainer wilt worden en wilt werken aan de band met je paard, is les meer geschikt. Heb je zelf al veel geprobeerd en kom je er niet uit, dan is het fijner je paard eerst door mij te laten trainen. Ook als je een deadline hebt (bijvoorbeeld een dierenartsbezoek of een verhuizing met de trailer) en je paard dus snel iets nieuws moet leren, kun je beter kiezen voor training in plaats van les.

 

Mag ik bij de training blijven?
Natuurlijk! Ik heb geen geheimen, ik werk altijd met geduld, begrip en rust. Als je meekijkt kun je direct zien hoe ik de dingen aanpak, en achteraf leg ik graag aan je uit wat ik heb gedaan en hoe je hier zelf mee verder kunt. Het is tijdens de training wel handig als ik me volledig op je paard kan richten. Neem dus iets mee om je vragen op te schrijven zodat we die achteraf kunnen behandelen. Als je dit graag wilt, duurt de training 45 minuten en is het laatste kwartier ingeruimd om jouw vragen te beantwoorden. Het is uiteraard ook altijd mogelijk om in de loop van het traject een trainingssessie te vervangen door een volledige les.

 

Hoe vaak moet ik trainingen plannen?

Dit verschilt natuurlijk per situatie, maar voor een optimaal resultaat is drie keer per week trainen het minimum. In mijn ervaring werkt het goed als je twee trainingen door mij laat doen en daarnaast zelf minimaal één keer aan de slag gaat. Dan leert je paard ook direct dat de oefeningen niet alleen met mij gedaan worden, maar ook met jou samen. Heb je hier geen tijd voor dan kan ik uiteraard ook de volledige training van je overnemen. In dat geval adviseer ik je om drie afspraken per week te boeken.

 

Hoe lang duurt een traject?

Een lastige vraag, vergelijkbaar met ‘hoe oud wordt een paard’? Je zult begrijpen dat dit erg afhangt van de omstandigheden en de hulpvraag; een paard leren dat ontwormen best oké is, gaat een stuk sneller dan een paard met een ernstig trailertrauma helpen zich weer ontspannen te laten vervoeren. In het verleden heb ik in twee maanden steeds goede ervaringen kunnen behalen. Ik ga dan uit van twee trainingssessies per week; bij één sessie duur het uiteraard langer en bij meerdere sessies gaat het sneller. Na de eerste sessie geef ik je een inschatting hoe lang ik verwacht nodig te hebben.

 

En daarna?

Natuurlijk wil je na mijn traject zelf verder met de nieuwe dingen die je paard heeft geleerd. Ik leg je graag uit hoe je dit doet. Vaak is het slim om het trainingstraject af te sluiten met één of twee lessen waarin ik je laat zien wat je paard heeft geleerd en hoe jij daarmee verder kan. Als je tijdens het traject al steeds hebt meegekeken en vragen gesteld, is dit niet altijd nodig. Samen bespreken we wat in jouw situatie nodig en nuttig is.