Jouw paard vlot op het vrijheidsdressuurblok

Paard trainen om op vrijheidsdressuurblok te staanIn het rijtje oefeningen die enorm aanslaan bij veel paarden, mag het vrijheidsdressuurblok niet ontbreken! Het is een leuke oefening voor mens en paard en ook nog eens gymnastiserend en goed te combineren met andere oefeningen. In mijn lessen kan ik op aanvraag een vrijheidsdressuurblok voor je meenemen, dus zeker leuk om eens uit te proberen.

Waar het ene paard er snel weg mee is, kan het bij het andere paard een tijdje duren voor het kwartje valt dat beide voorbenen op de verhoging gezet kunnen worden. Hoe laat je het trainingsproces zo goed mogelijk verlopen voor je paard? Twee tips om jouw paard rock solid op het blok te krijgen!


1️⃣ Werk vanuit de basis

Kan je paard al met de voorbenen op een mat staan? Dit is een vorm van werken met een stationary (vast) target. Een target geeft je paard een duidelijke richting en doel. Hier kun je dus werken met een stationary target in de vorm van een mat, waarvan je paard al weet dat het daar op kan gaan staan. Als deze oefening goed op signaal staat en je kunt je paard bijvoorbeeld op een wijssignaal erop sturen, zit de basis voor begrijpen wat hij met het vrijheidsdressuurblok moet, er goed in.

paard met clickertraining leren ergens op te staan
Dit paard leert eerst op de mat te gaan staan, en erna op de al wat hogere wipwap. Dan is vervolgens het vrijheidsdressuurblok al een stuk makkelijkere stap! Ook de plaatsing van balkjes en pionnen helpt om uit te leggen waar hij zijn voeten moet plaatsen.

2️⃣ Neem tussenstappen

Neem zoveel tussenstappen als nodig wanneer blijkt dat je paard nog niet op zo’n hoog oppervlak durft te stappen. Creativiteit gewenst: begin met matjes, vouw de Plufsig mat van Ikea op of graaf je blok een stukje in!


Ben je naast tips op zoek naar extra begeleiding?
Zodat jij en je paard samen lol kunnen hebben in het doen van vrijheidsdressuuroefeningen? Ik kom graag bij jou op locatie voor een les vrijheidsdresuur met positieve bekrachtiging. In mijn lessen leer je méér dan simpelweg welke oefeningen je aan je paard kunt aanleren en hoe je dat doet. Juist het effectief aan kunnen leren van oefeningen aan je paard met goede trainingstechniek staat voorop. Zo ontwikkel je meer inzicht in het met succes en plezier trainen met je paard.

Meer informatie over de lessen

Eén gedachte over “Jouw paard vlot op het vrijheidsdressuurblok

Reacties zijn gesloten.