Clickerconferentie lezing en clinic medische training

 

In 2022 vind de vierde editie van de Clickerconferentie plaats! Ben jij enthousiast over clickertraining? Dan is dit dé plek waar je je hart kunt ophalen. Net als voorgaande edities duiken we ook dit jaar weer in een trainingsgerelateerd thema: medische training! Daarnaast kun je losgaan op het shopplein, zelf met je paard trainen en leren van trainingsexpert Nina Steigerwald!

Medische handelingen trainen

Het thema van de Clickerconferentie is dit jaar ‘Dapper bij de dierenarts – Behandelen zonder stress‘. Want gelukkig kun het voor je paard (en jezelf) een stuk leuker maken om bezoek van de dierenarts te krijgen door deze situaties voor te bereiden met trainen. Clickertraining is bij uitstek een geschikte methode om je paard te helpen zich ontspannen te laten behandelen door de dierenarts, bekapper of tandarts. Zonder dwang en vaak zelfs met veel plezier.paard bij de tandarts

Tijdens de Clickerconferentie gaan we ons verdiepen in wat de best practices zijn om dit te doen. Wat zijn de must haves om met ieder paard te trainen? Hoe stel je een goed trainingsplan op en voer je dit succesvol uit? Wat moet je zeker niet vergeten bij het trainen voor de tandarts? En hoe zorg je dat alles succesvol verloopt wanneer de dierenarts dan echt op de stoep staat? Hoeveel keuzevrijheid kun je je paard geven? Na deze dag ga je vol inspiratie naar huis om de handelingen te trainen die voor jouw paard relevant zijn!

Ik weet genoeg, ik schrijf me in!

Ik lees graag nog wat meer over de inhoud van de dag

Kom naar de Clickerconferentie

Tijdens de Clickerconferentie duiken we samen de diepte in met als doel dat je niet alleen nieuwe inzichten opdoet, maar ook thuis succesvoller met jouw paard kunt trainen! Een ander speerpunt van de conferentie is dat er veel ruimte in het programma is om te praten met andere deelnemers, en zo met en van elkaar te leren.

Tijdens deze dag:

 • Kun je je verder verdiepen in het trainen van medische handelingen met je paard
 • Doe je praktische ideeën op voor nog betere trainingsvaardigheden en -plannen
 • Ontmoet je andere clickerminded paardeneigenaren en -trainers uit het hele land
 • Shop je naar hartelust clickertrainingsmaterialen
 • Kun je brainstormen met mensen die op jouw kennisniveau zitten, waardoor je echt goede ideeën krijgt
 • Bevind je je in een veilige omgeving vol gelijkgestemden die elkaar op weg helpen en steunen
Programma

09.00 Welkom om binnen te lopen! Doe alvast wat ideeën op en shop op het Inspiratieplein.
09.30-12.00 Lezing door trainer en paardenfysiotherapeut Nina Steigerwald
12.00-13.30 Middagpauze met lopend buffet (geheel vegetarisch)
13.30-17.00 Praktijkclinic medische training
17.00 Einde, maar blijf gerust nog gezellig napraten!

Lezing

Tijdens de ochtendlezing zal Nina met ons de diepte induiken in het onderwerp medische training. Hierbij duiken we lekker de diepte in zodat je jouw kennis en vaardigheden rondom dit onderwerp kunt bijschaven. We zullen het onder andere hebben over:

 • Het zo optimaal mogelijk inrichten van je trainingssessie
 • Belangrijke aandachtspunten bij het trainen voor behandeling door de dierenarts en tandarts
 • Het gebruik van trainingsplannen bij medische training
 • Het inzetten van startbuttons
 • Optimale communicatie met je dierenarts

De lezing is in het Engels.

Praktijkclinic


Tijdens de middagclinic zal Nina Steigerwald in samenwerking met Ananja Jorritsma van Effectief Trainen praktijklessen verzorgen. Hierbij zul je zien hoe belangrijk het is om je eigen vaardigheden als trainer te oefenen. Je zult zien hoe je je paard stap voor stap voorbereid op de voor hem spannende behandeling, welke tips het allemaal net iets makkelijker maken en hoe je je trainingsstap spontaan aanpast wanneer je paard dat nodig heeft. Ook zijn er een echte dierenarts en bekapper zijn aanwezig om de simulaties nog echter te maken. Voor de toeschouwers is hierbij volop de mogelijkheid om vragen te stellen en we zullen ook een aantal belangrijke trainingsoefeningen met elkaar doen!

Uniek aan deze editie is dat er ook de mogelijkheid om met je eigen paard mee te doen! Zo kun je onder begeleiding werken aan precies dat probleem dat jullie ervaren. Is met je eigen paard komen nog een brug te ver? Huur dan een paard van de locatie, zodat je wel je eigen skills kunt oefenen, maar geen trailerstress hebt.

Inspiratieplein


Een nieuw voertasje inslaan, medetrainers ontmoeten en voorbeelden van medische training bekijken? Kom naar het inspiratieplein! Hier kun je clickertrainingsbenodigdheden van SPOD shoppen, bekijk je handige (DIY) tools voor medische training en doe je inspiratie op van andere trainers. Het Inspiratieplein is open tijdens alle pauzes, dus voldoende gelegenheid om hier rond te snuffelen!

Boek hier je ticket

Spreekster

De Duitse Nina Steigerwald is al zo’n twintig jaar bezig met clickertraining met paarden, honden en zelfs kippen. Ze is de koningin van de paardenwipwap, horse agility fanaat en bracht vorig jaar het boek ‘Medical training für Pferde’ uit. Op haar boerderij met paddock paradise en heuse paardenspeelplaats, ‘Hof Steigerwald’, organiseert ze cursussen rondom trainersvaardigheden. Zo kun je hier trainen met kippen, met een paard op een wipwap staan en verzorgt Nina een opleiding om medische trainer voor paarden te worden. De focus is hierbij om paarden te laten leren met plezier en ze te helpen vrij van stress en angst behandeld te worden.

Waar Nina een begrip is in de Duitse clickertrainingwereld, is ze in Nederland vrij onbekend. Tijd om daar verandering in te brengen! Haar specialiteiten als trainer in het nauwkeurig opbouwen van een goede training met daarbij focus op gezondheid kunnen ons een hoop bijbrengen.
Meer info over Nina: www.steigerwald-t.de Bekijk ook zeker haar Youtube kanaal over medische training om een betere indruk te krijgen van haar werk.

En verder…

clickertraining evenement kippen trainenDe ervaring leert dat deelnemers niet alleen genieten van het opdoen van nieuwe kennis, maar zeker ook van het samenzijn met gelijkgestemden. Als clickergekkie ben je soms toch wat eenzaam; je wordt snel aangezien voor softie, mensen begrijpen vaak niet zo goed wat je doet, en je bent je vaak aan het verdedigen. Soms word je daar gewoon een beetje moe van… en dan is de Clickerconferentie echt een warm bad.

Hier vind je jouw tribe: mensen die net zo denken als jij, die snappen wat je doet en daar positief op reageren, die je aanmoedigen je eigen pad te volgen en waardoor je je realiseert dat je onderdeel van een groep. Dit is ontzettend fijn en inspirerend, en daarom is er in het programma voldoende tijd ingeruimd om uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. Dit doen we onder het genot van een heerlijke vegetarische lunch en ook na afronding van het programma is er nog tijd om gezellig na te kletsen.

Praktische informatie:

De Clickerconferentie vindt op zaterdag 5 maart plaats bij Stal Mansour in Arnhem en duurt van 9:30 tot 17:00.
Je kan je ticket makkelijk online bestellen. Deelname voor één persoon kost 87 euro, kom je met iemand samen dan kun je een duoticket bestellen voor 157 euro. Deze bedragen zijn inclusief lunch, koffie/thee en parkeren. Wil je met je paard meedoen aan de middagclinic? Dan is je ticket voor de hele dag 137 euro of 162 euro als je met een paard van de locatie meedoet.

Boek hier je ticket

 

Veelgestelde vragen:

Waar en wanneer is het?

De Clickerconferentie wordt in Arnhem georganiseerd op zaterdag 5 maart 2022. Hier maken we gebruik van de paardvriendelijke locatie van Stal Mansour. Het adres van de locatie is Kemperbergerweg 793 in Arnhem. Parkeren kan bij de buren, op de parkeerplaats van het IVF aan de Kemperbergerweg 783.

Hoe ziet het programma er precies uit?

Je bent welkom vanaf 9 uur om binnen te lopen!
09.30-12.00 Lezing door trainer en paardenfysiotherapeut Nina Steigerwald
12.00-13.30 Middagpauze met lopend buffet (geheel vegetarisch)
13.30-17.00 Praktijkclinic medische training
17.00 Einde, maar blijf gerust nog gezellig napraten!

Doorlopend: inspiratieplein met o.a. SPOD clickertraining shop, mini-expo medische training en netwerken met medetrainers

Kan ik meedoen met paard?

Ja zeker, deze editie van de Clickerconferentie heeft ook een gedeelte met paarden! Doe je mee met je paard, dan ga je tijdens het middaggedeelte als praktijkdeelnemer onder leiding van Nina Steigerwald en Ananja Jorritsma bezig met medische training. Je kunt van te voren aangeven aan welke doelen jij wilt werken, zoals bekapt worden, inenten of tandarts training. Op het terrein is een stal voor je paard beschikbaar.

Er zijn zes plekken om met een paard mee te doen, dus wees er snel bij. Is met je eigen paard komen nog een brug te ver? Huur dan een paard van de locatie, zodat je wel je eigen skills kunt oefenen, maar geen reisstress hebt.

Als deelnemer met paard betaal je €50,- extra op je normale ticket of €75,- wanneer je een paard van Stal Mansour huurt. Als je praktijkdeelnemer bent, verwachten we van je dat je al ervaring hebt met clickertrainen en je paard in elk geval rustig wachten op een beloning en targetten hebt aangeleerd.

Moet ik ervaring hebben met clickertraining?

Nee, deze editie van de Clickerconferentie is zowel voor beginnende trainers als mensen die al wat dieper in de wereld van R+ zijn gedoken interessant. Wel is wat theoriekennis een must. Je hoeft zeker geen professioneel trainer te zijn of jaren ervaring te hebben, maar het is wel fijn als je echt achter het concept van clickertraining staat. We gaan op deze dag niet meer discussiëren over dominantie, of paarden opdringerig worden van voer, wie Pavlov was en waarom we niet gewoon met druk kunnen werken omdat paarden in de natuur dat ook doen.

Hoe weet ik of ik al voldoende kennis heb?

Een aantal basisbegrippen, zoals ‘bridge’, ‘cue’ en het leerkwadrant, wordt bekend verondersteld. Wil je graag komen maar vind je dit allemaal nog wat ingewikkeld? Boek dan twee of drie lessen (evt. online) bij Effectief Trainen, en vertel dat je je wilt voorbereiden op de conferentie. Dan help ik je graag verder!

Ik weet al veel, is het dan nog leuk voor mij?


Dat is wel de bedoeling! De sprekers zijn geselecteerd op hun expertiseniveau en we duiken meteen het onderwerp in zonder de basisbegrippen van clickertraining te herhalen. Hierdoor zullen zowel de lezingen als de uitwisselingen met andere deelnemers van een behoorlijk niveau zijn. In voorgaande jaren was een deel van de bezoekers instructeur of ervaren trainer, en ook zij gaven aan een leuke én leerzame dag gehad te hebben.

Is de locatie bereikbaar met het OV?

Ja, de locatie is te bereiken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Arnhem Centraal en vanaf daar doe je er nog een klein half uur over tot je op de locatie bent. Vanaf Arnhem Centraal vertrekt twee keer per uur een bus naar een halte slechts een paar minuten lopen van Stal Mansour vandaan.

Zijn er coronamaatregelen?

Het coronatoegangsbewijs vervalt per 25 februari en ook een negatief testresultaat is niet nodig voor het bijwonen van de Clickerconferentie, omdat we een klein evenement zijn.

Hoe werkt de betaling?


Bij de bestelling van je ticket reken je direct af. Je bent dan automatisch aangemeld. Wil je een factuur ontvangen? Vul dan je adresgegevens en eventuele bedrijfsnaam in bij het bestelformulier en vink aan dat je een factuur wilt krijgen.

Is het na aankoop mogelijk nog te annuleren?

Het is niet mogelijk om geld terug te krijgen voor je ticket wanneer je niet meer blijkt te kunnen. Je mag je ticket doorverkopen, hier kunnen we je bij helpen. Alleen in het geval van annulering van het evenement (door hinderende coronamaatregelen) krijg je je ticket terug vergoed.

Eén maand voor het evenement zal beslist worden of de maatregelen voldoende ruimte laten voor live doorgang van het evenement. Mocht dit niet zo zijn, dan zal de conferentie verplaatst worden of online gaan. Bij verplaatsing krijg je de optie om de ticketprijs 100% terug vergoed te krijgen als je op de nieuwe datum niet kunt. Bij online doorgang krijg je standaard 30% van de ticketprijs terug vergoed.

Koop je ticket Ik heb een vraag

Level Up over de Clickerconferentie