clickertraining evenement
  

In 2023 vind de vijfde editie van de Clickerconferentie plaats! Ben jij enthousiast over clickertraining? Dan is dit dé plek waar je je hart kunt ophalen. Leer vernieuwende trainers kennen, verdiep je kennis en ontmoet jouw clickertribe. Net als voorgaande edities is er ook deze keer weer een trainingsgerelateerd thema: ‘Bouwen aan balans’!

 

Thema: ‘Bouwen aan balans’

Het thema van de Clickerconferentie is dit jaar ‘Bouwen aan balans’. Als je de basis van clickertraining kent, kun je je paard al snel een aantal leuke oefeningen aanleren. Maar hoe doe je dit verantwoord met het oog op het ontwikkelen van een goede balans bij je paard? En hoe behoud je vervolgens zowel bij jezelf als bij je paard het plezier in deze vaak toch wel serieuze aangelegenheid?

gymnastiseren paard positieve bekrachtiging

Wat kenmerkt deze editie van de Clickerconferentie?

 • Heerlijk praktische lezing die je helpt de beweging van je paard beter te beoordelen
 • Unieke workshops zoals waarbij je onder leiding van R+ instructeurs zelf aan de slag kunt met het oefenen van je vaardigheden
 • Waardevolle info opdoen die je thuis bij je paard direct kunt toepassen – zonder dat hij mee hoeft!
 • Zowel op grondwerk als rijden met de clicker gericht


Ik weet genoeg, ik schrijf me in!

Ik lees graag nog wat meer over de inhoud van de dag
 

Kom naar de Clickerconferentie

Tijdens de Clickerconferentie duiken we samen de diepte in met als doel dat je niet alleen nieuwe inzichten opdoet, maar ook thuis succesvoller met jouw paard kunt trainen! Een ander speerpunt van de conferentie is dat er veel ruimte in het programma is om te praten met andere deelnemers, en zo met én van elkaar te leren.

Tijdens deze dag:

 • Kun je je verder verdiepen in het ondersteunen van de balans van je paard tijdens je clickertraining
 • Ga je tijdens de verschillende workshops praktisch aan de slag met het ontwikkelen van je trainingsvaardigheden
 • Ontmoet je andere clickerminded paardeneigenaren en -trainers uit het hele land
 • Shop je naar hartelust clickertrainingsmaterialen
 • Kun je brainstormen met mensen die op jouw kennisniveau zitten, waardoor je echt goede ideeën krijgt
 • Bevind je je in een veilige omgeving vol gelijkgestemden die elkaar op weg helpen en steunen
Programma

09.00 Welkom om binnen te lopen!
09.30-12.00 Lezing ‘Bouwen aan balans – een brug tussen R+ en biomechanica’
12.00-13.30 Middagpauze met lopend buffet (geheel vegetarisch)
13.45 Workshopronde I
15.15 Workshopronde II
16.30 Einde, maar blijf gerust nog gezellig napraten!

Lezing ‘Een brug tussen R+ en biomechanica’

In de ochtend zal Laura Smets van Light & Supple Horsemanship een lezing verzorgen die in het teken staat van biomechanisch verantwoord clickertrainen. Zij is bij velen vast al bekend door haar enthousiasme, oog voor balans en leuke illustrerende tekeningen.

paard in balansTijdens deze lezing zul je niet alleen luisteren, maar ook zelf aan de slag gaan om je oog te trainen! Zo leer je meteen wat belangrijke do’s en don’ts bij het combineren van het werken aan balans met clickertraining. Enkele onderwerpen waar we het verder over gaan hebben:

 • Hoe help je je paard met clickertraining om sterker te worden?
 • Is een R+ paard wel gemotiveerd genoeg om veel te bewegen?
 • Hoe shape je gezonde beweging?
 • Duurt het niet te lang om de verticale balans te herstellen?
 • Waar kun je naar kijken bij het lichaam van je paard om te zien of je op de goede weg bent?

Dit is wat Laura zelf te vertellen heeft over haar lezing:
“Tijdens de lezing wil ik samen met jullie een brug slaan tussen R+ en biomechanica. Vaak lijken deze nog ver van elkaar te staan. Wordt er gedacht dat het heel lang duurt om een paard met R+ correct te laten bewegen. Ik neem jullie mee hoe R+ en biomechanica beide belangrijke delen zijn van laagdrempelig en forcefree trainen en hoe deze onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Dat doe ik het liefst met concrete en duidelijke handvaten. Ik train jullie je oog en geef je tastbare guidelines hoe je (on)balans kan herkennen. Daarbovenop zoomen we ook in op tips and tricks voor laagdrempelig rijden.”

Over onze spreekster

lezing clickertraining biomechanicaIeps iedereen, ik ben Laura van Light and Supple Horses. Een bedrijf dat cursussen en opleiding geeft in het laagdrempelig en biomechanisch ondersteunend trainen van paarden. Ik kan mijzelf het beste omschrijven als een echte ‘paarden geek’ die even graag mensen als paarden ziet. Want ik vind het minstens even fijn om met jullie samen te werken.

Met Light and Supple Horses wil ik jullie laten ontdekken dat paardenbiomechanica helemaal niet zo ingewikkeld is als het klinkt. En paarden helpen om spelenderwijs te leren hun trainingen even leuk te vinden als de mensen. Want is dat niet waarom jij je paard hebt aangekocht? Om samen plezier te maken? 

Workshops

Wat is er leuker dan praten over beloningsgericht trainen en werken aan balans? Zelf hiermee aan de slag gaan! Tijdens het middagprogramma staan verschillende instructeurs voor je klaar om hun expertise met je te delen. De meeste workshops zijn zonder paarden, maar er zal ook een workshop zijn waar je samen met de paarden aan de slag gaat.

Wil je oefenen met voertechnieken en hun effect op balans? Of liever op de Joker aan de slag om te kijken hoe jouw houding tijdens het voeren onder het zadel je paard beïnvloed? Of je nu fanatiek bent met grondwerk of liever in het zadel zit, je kunt een workshop kiezen die gericht is op jouw interesse. En er zijn twee workshoprondes, om je wat keuzestress te besparen!

Bij je opgave kun je je voorkeur doorgeven voor de workshops die jij wilt volgen. Deelnemers die het eerst hun ticket hebben gekocht, krijgen voorrang mocht een workshop vol raken. De definitieve workshopindeling wordt enkele weken voor het evenement bekend.

Deze workshops zullen gegeven worden:

Ruiterhouding tijdens het clickeren onder het zadel oefenen op de Joker

Door Femke Vink van Samen Stabiel

balans ruiter mechanisch paardHeerlijk, onze clickertraining bubbel is al zo groot geworden, dat er nu ook revalidatietrainers bestaan die zich specialiseren in clickertraining! Tijdens deze workshop krijg je de kans om op de Joker, een mechanisch paard, een rondje te rijden. Met een klein groepje deelnemers ga je ervaren hoe jouw balans en het voeren vanuit het zadel je paard beïnvloed. Joker zal je duidelijk maar onverbiddelijk feedback geven en van Femke krijg je tips voor een optimale zit.

Observeer & leer oefeningen fysiek gemakkelijker maken

Door Laura Smets van Light & Supple Horsemanship
M.m.v. Darla Bookelmann van Paard & Zijn
clicker kaptoom paardWist je dat je via simpele kleine aanpassingen clickertraining oefeningen fysiek gemakkelijker kunnen maken voor je paard? Ook zullen we kijken naar beenzetting en de invloed daarop van het ritme en de hulpen van de ruiter. In deze workshop helpt Laura je te leren zien terwijl ze les geeft aan Darla met haar geclickertrainde paarden Simba en Flynn. Er zal zowel vanaf de grond als onder het zadel gewerkt worden.

 

Aan de slag met clickertraining basis fysiek correct aanleren

Door Laura Smets van Light & Supple Horsemanship
target clickertraining evenement paardTijdens deze workshop kijken we naar de fysieke details bij het aanleren van R+. Je werkt hierbij samen met een manegepaard uit de HIT actief stal van Stal Mansour, dat nog niet bekend is met clickertraining. Zo zal je bijvoorbeeld gaan ervaren hoe de positie van je targetstick een grote invloed heeft op je paard zijn of haar balans.
Kijk je liever mee? Ook daarvan zul je veel leren!
Let op: omdat je als praktijkdeelnemer tijdens deze workshop met een paard van Stal Mansour werkt, betaal je 25 euro extra. Wordt je ingedeeld bij deze workshop, dan zul je om je plek met paard te bevestigen, nog een betaalverzoek ontvangen.

 

 

 

 

Boek hier je ticket

 
Standhouders

Tijdens deze editie van de Clickerconferentie kun je weer naar hartelust targetsticks shoppen en leren over o.a.:

En verder…

De ervaring leert dat deelnemers niet alleen genieten van het opdoen van nieuwe kennis, maar zeker ook van het samenzijn met gelijkgestemden. Als clickergekkie ben je soms toch wat eenzaam; je wordt snel aangezien voor softie, mensen begrijpen vaak niet zo goed wat je doet, en je bent je vaak aan het verdedigen. Soms word je daar gewoon een beetje moe van… en dan is de Clickerconferentie echt een warm bad.

Hier vind je jouw tribe: mensen die net zo denken als jij, die snappen wat je doet en daar positief op reageren, die je aanmoedigen je eigen pad te volgen en waardoor je je realiseert dat je onderdeel van een groep. Dit is ontzettend fijn en inspirerend, en daarom is er in het programma voldoende tijd ingeruimd om uit te wisselen en elkaar beter te leren kennen. Dit doen we onder het genot van een heerlijke vegetarische lunch en ook na afronding van het programma is er nog tijd om gezellig na te kletsen.

Praktische informatie

De Clickerconferentie vindt op zaterdag 26 augustus plaats in Arnhem en duurt van 9:30 tot 16:30.
Een ticket kost 97 euro en kun je gemakkelijk online bestellen. Dit bedrag is inclusief lunch, koffie/thee, deelname aan twee middagworkshops en parkeren.

Kom je met iemand samen? Natuurlijk is er dan ook weer het welbekende duo- of vriendinnenticket! Samen heb je altijd extra korting. Een duoticket kun je de bestellen voor 184 euro.

Boek hier je ticket

Dit is wat deelnemers van vorige edities zeggen


 

 

 

 

Heerlijk om een hele dag met gelijkgestemden te zijn, mensen waarvoor clickertraining heel normaal is. Echt genieten.

Een super leerzame, inspirerende dag in een fijne, positieve, ontspannen sfeer. Ik heb er veel aan gehad en had het niet willen missen. Ik heb inzicht gekregen hoe betere trainer te worden en beter aan te sluiten bij de leermomenten van mijn paardjes.

Wat heerlijk om onder paardenmensen te zijn die ook clicken!

Bevestigend, maar ook weer mooie eye openers en handvatten om anderen beter te vertellen wat ik doen en waarom. En erg fijn om tools te krijgen om weer verder te kunnen om een trainingsplan te maken.

Ik wil er ook bij zijn

Veelgestelde vragen:

Waar en wanneer is het?

De Clickerconferentie wordt in Arnhem georganiseerd op zaterdag 26 augustus 2023. We beginnen de dag bij het Dorpshuis in Schaarsbergen, aan de Kemperbergerweg 804. Op deze mooie locatie, aan de rand van de bossen en Nationaal Park ‘De Hoge Veluwe’, kun je ontspannen naar de lezing luisteren. In de middag maken we voor de workshops ook gebruik van de overburen, de paardvriendelijke locatie van Stal Mansour. Hier ben je zó heen gelopen, zonder je auto te hoeven verplaatsen.  Het adres van deze locatie is Kemperbergerweg 793 (ook in Arnhem dus).

Hoe ziet het programma er precies uit?

Je bent welkom vanaf 9 uur om binnen te lopen!
09.30-12.00 Lezing ‘Bouwen aan balans’
12.00-13.30 Middagpauze met lopend buffet (geheel vegetarisch)
13.45 Workshopronde I
15.15 Workshopronde II
16.30 Einde, maar blijf gerust nog gezellig napraten!

Kan ik meedoen met paard?

Tijdens deze editie van de Clickerconferentie is iedereen praktijkdeelnemer! Maar wel zonder paard. Bij enkele van de workshops zullen wel paarden van paardvriendelijke manege ‘Paard & Zijn‘ en van Stal Mansour ingezet worden.

Moet ik ervaring hebben met clickertraining?

Nee, hoewel het handig is als je al wat theoriekennis op hebt gedaan. Deze editie van de Clickerconferentie is zowel voor beginnende trainers als mensen die al wat dieper in de wereld van R+ zijn gedoken interessant. Je hoeft zeker geen professioneel trainer te zijn of jaren ervaring te hebben, maar het is wel fijn als je echt achter het concept van clickertraining staat. We gaan op deze dag niet meer discussiëren over dominantie, of paarden opdringerig worden van voer, wie Pavlov was en waarom we niet gewoon met druk kunnen werken omdat paarden in de natuur dat ook doen.

Hoe weet ik of ik al voldoende kennis heb?

Een aantal basisbegrippen, zoals ‘bridge’, ‘cue’ en het leerkwadrant, wordt bekend verondersteld. Wil je graag komen maar vind je dit allemaal nog wat ingewikkeld? Boek dan twee of drie lessen (evt. online) bij Effectief Trainen, en vertel dat je je wilt voorbereiden op de conferentie. Dan help ik je graag verder!

Ik weet al veel, is het dan nog leuk voor mij?


Dat is wel de bedoeling! De sprekers zijn geselecteerd op hun expertiseniveau en we duiken meteen het onderwerp in zonder de basisbegrippen van clickertraining te herhalen. Hierdoor zullen zowel de lezingen als de uitwisselingen met andere deelnemers van een behoorlijk niveau zijn. In voorgaande jaren was een deel van de bezoekers instructeur of ervaren trainer, en ook zij gaven aan een leuke én leerzame dag gehad te hebben.

Is de locatie bereikbaar met het OV?

Ja, de locatie is te bereiken met het openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde treinstation is Arnhem Centraal en vanaf daar doe je er nog een klein half uur over tot je op de locatie bent. Vanaf Arnhem Centraal vertrekt twee keer per uur een bus naar een halte slechts een paar minuten lopen bij de locatie vandaan.

Zijn er overnachtingsmogelijkheden in de buurt?

Dit is een goede! Met het Nationaal Park ‘De Hoge Veluwe’ om de hoek, is het zeker een aanrader je bezoek aan de Clickerconferentie te koppelen aan een weekendje weg (en meteen een kans om je partner ook blij te maken 😉 ). Er zijn diverse overnachtingsmogelijkheden in de buurt, zoals een van der Valk. Zoek je iets kleinschaligers, dan is volgens de eigenaresse van de locatie van de Clickerconferentie B&B de Adelaerthoeve een aanrader.

Hoe werkt de betaling?


Bij de bestelling van je ticket reken je direct af. Je bent dan automatisch aangemeld. Wil je een factuur ontvangen? Vul dan je adresgegevens en eventuele bedrijfsnaam in bij het bestelformulier en vink aan dat je een factuur wilt krijgen.

Is het na aankoop mogelijk nog te annuleren?

Het is niet mogelijk om geld terug te krijgen voor je ticket wanneer je niet meer blijkt te kunnen. Je mag je ticket doorverkopen, hier kunnen we je bij helpen. Alleen in het geval van annulering van het evenement krijg je je ticket terug vergoed.

Koop je ticket Ik heb een vraag

Artikel van Level Up over de Clickerconferentie