Water, heerlijk of jouw paard iets te nat?

We kennen allemaal wel een paard dat moeite heeft met afgespoten worden of niet graag door plassen loopt. Vaak zie ik mensen daarin onbewust een van de volgende twee keuzes maken:

1. Forceren – het paard moet toch maar gewoon doen wat hem gevraagd wordt, zo goed of zo kwaad als het kan.
2. Opgeven – het paard doet het domweg niet en zal het ook wel nooit leren.

Toch is het belangrijk dat onze paarden kalm kunnen blijven wanneer ze afgespoten worden of op een drukke weg door een plas water moeten lopen. Als je paard kreupel is, wil je zijn been kunnen koelen en als je een buitenrit aan het maken bent, wil je dat je paard kalm doorloopt in plaats van zijwaarts bijna tegen een auto te springen. Maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Gelukkig..
er is nog een derde weg!
Als je er altijd vanuit gaat dat je paard een reden heeft voor zijn waterangst, kun je ook op zoek gaan naar wat die reden is. Vaak heeft een paard in het verleden een vervelende ervaring opgedaan of is het een keer erg geschrokken. Ook staan we er niet altijd bij stil dat paarden moeilijk kunnen zien hoe diep een plas is en er dus liever langs lopen dan er doorheen. Door inzichtelijk te maken wat jouw paard eng vind, kun je concreet maken waar voor jullie de oefenpunten zitten.

Wil jij voor deze derde weg, een weg van begrip en samen oefenen gaan?
Ik help je graag om inzicht te krijgen in waar je paard precies angst voor heeft. Met een plan op maat kunnen jij en je paard vervolgens aan de slag om van water een vriend in plaats van een vijand te maken.

 

Cees leert op eigen tempo de tuinslang te verkennen
Doordat Cees in de lessen leert dat hij niet over zijn grenzen gedwongen wordt, is hij ontspannen genoeg om stap voor stap vriendjes met de tuinslang te worden. Zo rekt zijn comfortzone steeds iets op.