Hoe begin je met het aanleren van vrijheidsdressuur kunsten aan je paard?

pony vrijheidsdressuurblokBeginnen met vrijheidsdressuur

Vrijheidsdressuur kunstjes leveren meestal veel plezier op voor mens én paard! Mits je rekening houd met de fysieke beperkingen van je paard en zelf snapt hoe je een paard iets in kleine stapjes aanleert.

Vrijheidsdressuur kan ook heel geschikt zijn als je paard al ouder is, geblesseerd of boxrust heeft. Daarbij wil je natuurlijk wel goed rekening houden met de fysieke beperkingen van je paard. Ook als je niet wilt of kunt rijden met je paard, kan het een fijne activiteit voor jullie zijn.

Werken met voerbeloning met vrijheidsdressuur?

Eén van de redenen waarom de meeste paarden dol zijn op vrijheidsdressuur, is omdat er vaak gebruik wordt gemaakt van voerbeloning. Je kunt een paard namelijk op twee manieren een oefening aanleren.

De meest bekende manier is door het wijken voor druk (bijvoorbeeld weg van een zweep of touwdruk). Mits je duidelijk bent met je timing in het loslaten van de druk, kan dit heel goed werken.

Maar de andere manier, een paard iets aanleren door een voerbeloning te geven, is in mijn ogen veel leuker! Je motiveert je paard dan met iets wat hij graag wil verdienen, zonder dat hij onaangename druk of tikken met de zweep hoeft te doorstaan voor hij op het juiste antwoord komt.

vrijheidsdressuur met clickertrainingZelf leer ik paarden vrijheidsdressuur oefeningen aan door gebruik te maken van clickertraining. Hierbij communiceer je met een specifiek beloningssignaal naar je paard dat hij het goed doet. Een beloningssignaal is belangrijk om te gebruiken omdat je niet op ieder moment een brokje in de mond van je paard kunt stoppen. Mooi flehmen of een rondje draaien is net voorbij op het moment dat jij met de beloning aankomt.

Ook geeft een beloningssignaal veel duidelijkheid aan je paard over wanneer hij een voerbeloning kan verwachten en voorkomt het dus dat hij gaat bedelen. Ik raad je daarom aan om meteen met de clickertraining methode te beginnen als jij vrijheidsdressuur met je paard of pony wilt doen.

Wil je meer weten over hoe je een training met voerbeloning ontspannen en fun houdt? Download dan hier mijn gratis minigids voerbeloning.

Download de minigids voerbeloning

Wat zijn geschikte vrijheidsdressuur trucjes om mee te beginnen?

apporteren pony vrijheidsdressuurAls je net met vrijheidsdressuur gaat beginnen, kies dan voor oefeningen waarvan het niet zo erg is dat je paard ze toont wanneer je er niet om vraagt. Targetten, het aanraken van een voorwerp met de neus, is een echte must have oefening! Een aantal andere oefeningen waar jullie beiden veel lol aan zullen beleven zijn kleur herkennen, een voorwerp vastpakken of apporteren en voetballen. Hier vind je nog een aantal tips voor oefeningen die niet fout kunnen gaan.

Ook het staan op een vrijheidsdressuur blok is een mooie oefening waar veel paarden van genieten. Soms is dit nog een stap te hoog gegrepen, begin dan met je paard uit te leggen dat hij op iets plats zoals een mat kan gaan staan. Je kunt het platform dan geleidelijk gaan verhogen of na een tijdje proberen om je mat op het vrijheidsdressuurblok te leggen (let wel op dat het voldoende stevig en veilig blijft!).

compliment vrijheidsdressuur oefeningJe wilt zeker geen oefeningen doen die gevaarlijk kunnen uitpakken, zoals voetje geven/jambette, bokken en wild spelen met je paard. Wacht ook met oefeningen die fysiek veel van je paard vragen, zoals de berggeit, klassieke buiging en het compliment, tot je een aantal makkelijkere vrijheidsdressuuroefeningen met succes hebt weten aan te leren.

Wat heb je nodig om te beginnen met vrijheidsdressuur?

Eigenlijk heel weinig! Maar in elk geval een clicker, geschikte voerbeloningen en een tasje om je beloningen in te doen. En een ruimte waar je paard op zijn gemak is en los rond mag lopen, zodat hij goed kan laten zien hoe hij zich bij de vrijheidsdressuur oefeningen voelt.

horse agility vrijheidsdressuur wipwapVoor sommige oefeningen zoals een voorwerp aanraken of apporteren zul je een pion of speelgoed voor willen zoeken, maar wie weet ligt er in je schuur ook al iets geschikts. Er zijn een paar (gevorderde) oefeningen waar je grotere obstakels voor nodig hebt, zoals een vrijheidsdressuurblok of een paardenwipwap.

Welke vrijheidsdressuur boeken zijn er?

Zelf begon ik met vrijheidsdressuur oefeningen met mijn pony Swa na het lezen van het boek ‘Vrijheidsdressuur van A tot Z’ van Miriam Nieuwe Weme. In dit boek staan naast meerdere benaderingen per oefening ook leuke columns over haar shetlandpony’s (dan heb je bij mij al een meteen een streepje voor 😉 ). Daarnaast bestaat er het ‘Handboek vrijheidsdressuur’ van Jesse Drent en Eva Roemaat. Ook vind ik het een aanrader om je in te lezen in hoe paarden leren, daarvoor is het boek ‘Denkwerk’ van Inge Teblick uitstekend leesmateriaal.

Liever in de praktijk aan de slag met een vrijheidsdressuur les?

Het voordeel van les krijgen in vrijheidsdressuur is dat een instructeur je precies die oefeningen en trainingsstappen aan kan reiken die bij jou en je paard passen. Mijn vrijheidsdressuurlessen onderscheiden zich omdat ik werk met veel aandacht voor hoe een paard leert. Zo weet je zeker dat niet alleen jij lol hebt, maar je paard ook plezier ervaart. Ook leer je hoe je voerbeloningen op zo’n manier inzet, dat je paard niet gaat bedelen of happen, maar juist super gemotiveerd is om met je te werken! En dat alles zonder touwdruk, getrek of zweepgebruik.

grondwerk met voerbeloningZelf geef ik regelmatig vrijheidsdressuur les in de provincies Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht en Zuid-Holland. Lijkt het jou leuk om een les in vrijheidsdressuur of ander grondwerk van mij te krijgen? Ik help je graag op weg tijdens een kennismakingsles.

Meer info over mijn lessen